StoryEditor

Konaković: Sve planove za razvoj i gradnju u najelitnijem dijelu Sarajeva kontrolira HDZ

Piše D  /  25.02.2021., 09:02h

Kako je naveo Konaković, u pitanju su investicije vrijedne više milijardi KM u periodu nakon agresije na BiH.

Postavlja pitanje kako je planirano, tko može, a tko ne može graditi i tko je kontrolirao procese?

"Evo jedan interesantan primjer što rade ‘zaštitnici‘ naroda. Nakon posljednjih lokalnih izbora donesena je odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika da se ‘povijesni urbani krajolik Sarajeva proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine‘. Nikad viđena odluka i ne postoji nijedna slična, jer je obuhvaćen cijeli prostor jednog grada, s posebnim fokusom na općine Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo", naveo je Konaković.

Ova odluka, pojašnjava Konaković, znači da se više ni cigla na ovom prostoru ne može pomjeriti bez dozvole i suglasnosti više razine vlasti.

"Sve zahtjeve ubuduće rješava Ministarstvo prostornog uređenja Vlade FBiH i resorni ministar Josip Martić iz HDZ-a. Tako će sve planove za razvoj i građenje u najelitnijem dijelu Sarajeva, koji ima najveću tržišnu vrijednost, odobravati u centrali HDZ-a", istaknuo je Konaković.

Predsjedniku NiP-a je posebno sumnjiva činjenica da je ova odluka donesena na sjednici 2. prosinca prošle godine, a u Službenom listu BiH je objavljena tek u siječnju.

"Tri druge odluke donesene na istoj sjednici su objavljene odmah, a ova je čekala službene rezultate izbora. (Rezultati potvrdili da se SDA ne pita više u ovim općinama). I još jedna važna stvar, iz ove komisije su izbačena dva strana člana, ostali su samo SDA-HDZ-SNSD, tri člana. Komisijom trenutačno predsjedava Faruk Kapidžić, koji nije bio član kad je sporna odluka donesena", naglasio je Konaković, najavivši da će ovu odluku oboriti i zaustaviti građevinsku mafiju.

Podsjećamo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je nedavno imenovalo nove članove Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:50