Article_Top_970x250

Konaković: Spremni smo na svaku vrstu akcije kako bismo zaustavili djelovanje Dodika i Čovića

LIDER NARODA I PRAVDE

Konaković: Spremni smo na svaku vrstu akcije kako bismo zaustavili djelovanje Dodika i Čovića

velj 17, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

"Ne brukajte nas više i počnite se ponašati kao odgovorni i ozbiljni ljudi, ako imate gram hrabrosti! Sreća je naša pa nas ova generacija političara nije vodila u vrijeme agresije na našu domovinu. I sreća je što tako mlaki nećete još dugo", kaže Konaković.

Predsjednik stranke Narod i pravd Elmedin Konaković oglasio se o posljednjim događajima na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, a nakon odluke Ustavnog suda BiH i najave političara iz entiteta Republika Srpska da neće sudjelovati u odlučivanju u državnim institucijama.

"Dodik je skupio predstavnike stranaka u RS-u, zakazao sjednicu NSRS-a, kod Vučića su svi zajedno održali sastanak. Dodik najavljuje novi referendum. Bakir je ispalio nekoliko priopćenja, rekao je da nije razgovarao sa predstavnicima drugih stranaka, jest sa Fahrom i Željkom, vjerojatno telefonom. Kaže ostali su 'reagirali spontano'. Nije bilo čak ni sjednice Predsjedništva SDA, naravno ni SBB ni DF nisu imali stranačke sjednice", poručio je Konaković.

Poručuje da će "Vučić pred izbore u Srbiji opet imati ulogu medijatora koji smiruje, ali istovremeno i štiti sve Srbe na Balkanu".

"Ponovno naši predstavnici pozivaju i međunarodnu zajednicu da ragira. Haris Silajdžić je izjavio da je ovo jedan od najžešćih napada na BiH. Je li ovako mlak odgovor koalicije SDA-SBB-DF posljedica njihove nesposobnosti ili pak oni znaju da je ovo još jedan predizborni trik u kojem svi dobivaju? Da imamo lidere kakve naš narod zaslužuje, prštalo bi od konkretnih odgovora. Sjednice bi imale svi razine vlasti, Vlada Federacije, oba doma Parlamenta FBiH, kantonalne skupštine i vlade. Zbog Dodikovih novih najava velikosrpskog projekta Izetbegović bi kao Bošnjak pozvao predstavnike Bošnjaka iz regije, Zukorlića, Ugljanina, Ljajića prije svih. Diplomatska ofanziiva ministrice Turković bi bila u punom jeku, a ona se nije pojavila ni na forumima na kojim je morala biti", naveo je Konaković.

"Mi smo i dalje spremni na svaku vrstu akcije kako bismo zaustavili djelovanje Dodika i Čovića, a sad vidim da vi niste! Dodik i Čović moraju znati da smo mi spremniji od njih na suživot u našoj domovini, a moramo biti spremniji od njih i za scenarij u kojem će eventualno napadati suverenitet i teritorij BiH. Ne brukajte nas više i počnite se ponašati kao odgovorni i ozbiljni ljudi, ako imate gram hrabrosti! Sreća je naša pa nas ova generacija političara nije vodila u vrijeme agresije na našu domovinu. I sreća je što tako mlaki nećete još dugo", stoji, između ostalog, u reakciji Elmedina Konakovića.

Dnevnik.ba