StoryEditor
ministar vp bih

Konaković se sastao sa Escobarom, razgovarano o stanju u BiH

Piše desk  /  08.07.2023., 12:08h

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 08. srpnja 2023. godine sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a i posebnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom na marginama dvodnevne Međunarodne konferencije Dubrovnik Forum 2023.

Na sastanku je razgovarano o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, putu naše zemlje u EU te regionalnoj suradnji.

Ministar Konaković je tom prigodom naglasio važnost povećanog fokusa i interesa američke administracije prema zemljama Zapadnog Balkana. Izrazio je zahvalnost SAD-u na kontinuiranoj potpori institucijama BiH u provedbi reformi na putu ka euroatlantskim integracijama, posebice kada je riječ o borbi protiv korupcije i vladavine prava.

Dodao je da BiH očekuje nastavak proaktivne uloge SAD-a u ovim procesima koji su ključni za funkcionalnost i stabilnost BiH.

Posebni izaslanik Escobar naglasio je snažnu potporu američke administracije nastavku procesa pristupanja zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Ponovio je da su Sjedinjene Američke Države predane očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te istaknuo da izvanredne prilike u BiH, regiji i Europi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman SAD-a na prevladavanju trenutnih prepreka i ubrzanju potrebnih reformi u procesu euroatlantskih integracija, priopćeno je nakon sastanka.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 03:55