StoryEditor

Konaković relativizira pokolj Hamasa: Nikad nisam krio podršku Palestini

Piše desk  /  21.10.2023., 15:22h

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković oglasio se na svom Facebook profilu o situaciju u Pojasu Gaze, naglasivši da nikada nije krio podršku narodu i vlastima Palestine u nastojanjima da sačuvaju i zaštite prostor na kojem žive, da se bore za suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje i da sačuvaju i zaštite vjerske objekte na ovom prostoru koji su od velike važnosti za sve vjernike širom svjeta.

Dodao je da tamošnja događanja prati s posebnom pozornošću i tugom u srcu.

-Slike stradanja civila, žena, djece, razaranje civilnih objekata, prekid isporuke vode, struje, osnovnih namirnica i druge slike vraćaju nas u vrijeme agresije na našu domovinu, vrijeme stradanja našeg naroda. Nikad nisam krio podršku narodu i vlastima Palestine u nastojanjima da sačuvaju i zaštite prostor na kojem žive, da se bore za suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje i da sačuvaju i zaštite vjerske objekte na ovom prostoru koji su od velike važnosti za sve vjernike širom svijeta. Dok dišem ta ću nastojanja glasno i javno podržavati - napisao je Konaković.

Kaže da podržava  jedino moguće rješenje, dvije države na tom prostoru i da "samo tako možemo dobiti trajni mir i stabilnost".

- Velike svjetske sile moraju uložiti maksimum napora da do tog rješenja dođe.

Sukobe i stradanja nevinih moraju zaustaviti, a sve one koji su odgovorni za ubojstva djece, paljenje i rušenje civilnih objekata, vjerskih objekata i bolnica, izvesti pred lice pravde.

Ne smije biti zaštićenih, ne smije se opravdavati zločin ako ovaj svijet žele učiniti pravednim. Nisam opravdao, osudio sam i ubijanje izraelskih civila jer je to ljudski.

Za ubijanje civila nema opravdanja - ističe Konaković.

Isto tako, po njegovim riječima, pojedinačne akcije Hamasa ne mogu biti opravdanje i alibi za masovna ubijanja civila u Gazi, za prekid isporuke osnovnih životnih namirnica, rušenje vjerskih objekata, bolnica.

- Nema opravdanja za ubojstvo preko 1.500 djece u Gazi, to je prestrašan zločin - napisao je Konaković.

Kaže da oni koji izraelsko-palestinski sukob koriste u dnevno političke svrhe u našoj zemlji su politički ljigavci koji lešinare nad svakom tragedijom, krizom, svakom šansom da skupe jeftin politički poen i pokoji lajk.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 07:03