StoryEditor
lider nip-a

Konaković: Refik Lendo može pokušati zaustaviti život u FBiH, a zna kakva će biti reakcija javnosti

Piše fena  /  25.01.2023., 18:48h

Novoimenovani ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je, nakon što je imenovan na tu poziciju, da BiH ima mnogo posla u tom sektoru te da će odmah početi s radom.

  - Ne mogu reći što je prioritetnije, organizacija Ministarstva ili promptno djelovanje na polju diplomacije BiH - istakao je.  

Jedna od prvih aktivnosti, dodao je Konaković, su sastanci s članovima Predsjedništva BiH te da očekuje da će se bez problema dogovarati s Denisom Bećirovićem i Željkom Komšićem.

- Što se tiče Željke Cvijanović, u fokus ćemo staviti prioritete oko kojih se slažemo - istakao je.

Konaković je, nakon sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj je potvrđeno imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, kazao da je većina stabilna.

Govoreći o formiranju vlasti u Federaciji, kazao je da ne vidi opciju da SDA uđe u vlast.  

- U Zastupničkom domu postoji kvalificirana parlamentarna većina, a u Domu naroda skoro dvotrećinska većina koja će staviti potpis na prijedlog mandatara Nermina Nikišića za sastav nove Vlade FBiH - istakao je.  

Pojasnio je da izabrani predsjednici i  potpredsjednici imaju obvezu potvrditi novi saziv Vlade ili da blokiraju formiranje.

- Refik Lendo može izabrati put blokade i pokušati i zaustaviti život u FBiH, a zna kakva će biti reakcija javnosti - zaključio je Konaković. 

Dnevnik.ba

04. veljača 2023 23:16