StoryEditor
lider NiP-a

Konaković: "Razgovarat ćemo s HDZ-om kao nezaobilaznim partnerom"

Piše desk  /  12.10.2022., 20:47h

Gostujući u večerašnjem Pressingu na N1 lider stranke Narod i pravda i jedan od predvodnika ujedinjene opozicije Elmedin Konaković je kazao da će u zakonskom roku podnijeti zahtjev SIP-u za novo brojanje svih glasova.

Treba li HDZ za većinu?

“Tako je. Još nismo precizirali. Mi ćemo razgovarati sa strankama koje su parlamentarne, koje pristaju na koncept koji gajimo, transparentnost, projekat i na kraju raspodjela pozicija. Razgovarat ćemo s HDZ-om kao nezaobilaznim partnerom. Mi smo javno rekli da pretendiramo na vlast, unesemo novu energiju i zaštitimo institucije. Niti se kome posebno nudimo niti dodvoravamo”, kazao je Konaković.

Na pitanje kada će sjesti sa Čovićem kazao je:

“Vjerovatno vrlo brzo. Čekamo ovaj tromi i sumnjivi SIP. Mi ćemo tražiti novo brojanje listića kojih ima više od 400 tisuća. Tražit ćemo novo brojanje svih glasova na svim razinama vlasti. Ovih dana ćemo podnijeti zahtjev. Postoje rokovi kada SIP objavi, zahtjev se podnosi u zakonskom roku kada dobijete rezultate. SIP je u RS naredio novo brojanje po svojoj procjeni, a ne po zahtjevu opozicije”, kazao je Konaković i dodao:

“Mi ćemo u zakonskom roku podnijeti zahtjev za brojanje nevažećih listića i za brojanje svih glasova od županija do Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Ogroman broj glasova je u pitanju. Pogledajte TŽ, pogledajte preferencije pojedinaca. Zaključavana su izborna mjesta. Neke stvari su nikad viđene“.

“Imate mnogo formalnih primjedbi, bit će mnogo na pojedinačnim mjestima. Ima ova suštinska konačna“.

“Tražit ćemo novo brojanje, ukoliko se utvrde finalne anomalije, možemo tražiti nove izbore”, ističe Konaković.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:28