StoryEditor

Konaković: Razbili smo zid populizma koji je bio okovao BiH, iza emocija naroda su se skrivali politčari bez rješenja

Piše fena  /  25.03.2024., 15:37h

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu kako je koalicija stranaka koje čine "Trojku" tim koji je promijenio paradigmu u BiH i donio neograničenu količinu hrabrosti na političku scenu, a koja je nedostajala dva desetljeća.

Istaknuo je kako je potrebna hrabrost da se sjedne i razgovara s ljudima s kojima dijelite iste interese kada je riječ o budućnosti, ali ne gledate ni približno slično na procese iz prošlosti. 

- ‘Trojka‘ je kao projekt potpuno opravdala svoja očekivanja i potvrdila koliko je bitno da se prvenstveno mi dogovorimo o prioritetima za BiH, a osobne i stranačke interese stavimo sa strane - rekao je Konaković.

Podsjetio je kako su u prethodnom periodu napravili veliki broj kompromisa koji su u konačnici nagrađeni pozitivnom viješću iz Bruxellesa.

Konaković je naveo kako su uspjeli srušiti zid populizma koji je okovao BiH na desetak godina pa su se političari koji nemaju rješenja mogli sakriti iza emocija naroda, što je vrlo lako s obzirom na našu bolnu prošlost.

Dodao je kako je "Trojka" pokazala da je u BiH moguće postići dogovor jer je u proteklih deset godina s obzirom na sve bolne trenutke iz prošlosti bilo moguće gledati samo populizam.

One koji su ih svojim destruktivnim djelovanjem izlagali neprincipijelnim pritiscima pozvao je da budu svjesni ovog trenutka i da se priključe priči koja u kratkom roku BiH može donijeti stabilnost i prosperitet.

Konaković je ocijenio da je zaključak Europskog vijeća izuzetno povoljan za BiH jer navodi da će relevantni koraci koje treba napraviti otvoriti prostor za brzi pregovarački okvir i paralelno s tim pristup fondovima.

Dnevnik.ba

17. lipanj 2024 05:02