StoryEditor
ministar vp bih

Konaković pisao Dačiću: "Ako Srbija nagrađuje veličanje zločina, svijet ću upoznati s razlikama između nas i njih"

Piše desk  /  18.07.2023., 15:08h

Nakon što je Srbija ponudila stipendije i nastavak školovanja u Beogradu bivšim studenticama Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA koje su veličale ratnog zločinca Ratka Mladića, reagirao je i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

On je jučer uputio pismo svom srbijanskom kolegi Ivici Dačiću, u kojem je osudio veličanje ratnih zločina i ratnog zločinca Mladića, izrazio iznenađenje zbog odluke susjedne zemlje, te zatražio služben stav o ovom pitanju.

- Tražio sam da moj kolega iz Srbije odgovori jesu li zaista te stvari točne. Ako budu, obratit ću se na više adresa, europskih i svjetskih čelnika. Da pokažem tu razliku. Danas mogu reći da sam ponosan na tu razliku koja se na prostoru Balkana jasno vidi. Mi smo ljudi koji smo odgovorili ljudski na tragediju u Beogradu, proglasili smo dan žalosti kada je to bilo pokrenuto u Vijeću ministara, otišao sam u Beograd i obišao mjesto stradanja nevine djece. Pružio sam ruku kad sam otišao u prve regionalne posjete Srbiji, iako imamo jako tešku i burnu prošlost, a onda iz Srbije dobijemo ovakve poruke koje pokazuju da te fašističke politike još nisu nestale sa scene – kazao je Konaković za „Avaz“.

On dodaje da „politika pružene ruke iz BiH sija u ovom dijelu Balkana“, a da je ovo što vidimo kod istočnog susjeda „nešto što možemo zvati crnom rupom, ako se tim smjerom nastavi kretati Srbija“. Očekuje odgovor, ali ako ga i ne bude, planira reagirati.

- Ako Srbija zaista stoji iza toga, vidjeli smo da je Vulin pokretač te inicijative, da se nagrađuju djevojke koje veličaju ubojstva civila, djece, trudnica, silovanje, raseljavanje, onda ću učiniti maksimum napora da na sve važne diplomatske adrese stigne slika o nama - koji ovdje na Balkanu radimo sve da se stvari kreću naprijed, koji se ponašamo ljudski, iako smo narod nad kojim je počinjen genocid, i njima – koji se i u ovakvim siuacijama ne libe pokazati tu crnu stranu Srbije zbog koje mi uvijek moramo biti budni – ističe Konaković.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 04:36