StoryEditor
ministar vp bih

Konaković: "Ovo je najbolji izvještaj u povijesti BiH"

Piše desk  /  04.03.2024., 12:28h

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković obratio se medijima nakon završenog sastanka sa šefovima diplomacija Italije Antonijom Tajanijem i Austrije Alexanderom Schallenbergom.

Ministar Konaković je naglasio kako je riječ o veoma pozitivnom sastanku, te dodao da su Italija i Austrija veliki prijatelji Bosne i Hercegovine.  

- Podrška BiH je očita kroz jednu novu formu, koja se zova "prijatelji zapadnog Balkana", uz ove dvije, još pet europskih zemalja čini taj klub. Mogu reći da su naša dva današnja gosta među najvećim zagovornicima ovog procesa i pružaju nam značajnu i veliku podršku. Govorili smo o tome da od njihove prethodne posjete pa do danas urađeno jako puno na europskom putu. Vidjet ćemo da li je to dovoljno, pošto imamo još neke uvjete koje bismo trebali do sjednice i odluke Europskog vijeća ispuniti. Oni su već u proceduri. Mislim da ćemo već danas razmatrati zakon o sukobu interesa na sjednici Vijeća ministara. Govorili smo o tome da rješavanje EUROPOL kontakt točke, usvajanje programa reformi na vrijeme, prvog i drugog, sedam-osam europskih zakona, početak FRONTEX-a, koja je veoma važna stavka u procesu ilegalnih migracija. Za nas i za EU. Konstatirali smo ono što mi je Varhelyi rekao na zadnjoj sesiji u Briselu - ovo je najbolji izvještaj BiH u njenoj povijesti, ali da ima još nekoliko važnih zadataka i nadam se da ćemo biti svjesni njih, a onda ih i ispuniti, ali ne na štetu institucija BiH. Bez obzira što je ovo važan trenutak - kazao je ministar Konaković. 

Dodao je da "od EU treba liderstvo i da se ne može govoriti samo o birokratskim procesima i procedurama". 

- O tome sam govorio jer oba moja prijatelja (Tajani i Schallenberg,  op. a.) razumiju vrlo dobro i što demonstriraju liderstvo sa strane naših prijateljskih zemalja. Podsjetili smo se i podvukli važnost ekonomskih procesa. BiH obim trgovinske razmjene s EU, zemljama članicama i kandidatkinjama, ima u punom kapacitetu. Izvozimo više od 93 posto proizvoda u zemlje EU. Nemoguće je naći ni približnu alternativu. Ako se paket podrške zapadnom Balkanu implementira kako je planirano, BiH dobija milijardu eura podrške svojoj ekonomiji. Također, dobijamo priliku čak i prije punopravnog članstva značajno integriramo u tržište EU. To je ono što suštinski trebamo - dodao je Konaković. 

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 07:59