StoryEditor
O RAZGOVORU S PALMEROM

Konaković okrenuo ploču: "Želim se probuditi u građanskoj BiH“

Piše desk  /  02.10.2021., 08:15h
Matthew Palmer, predstavnik State Departmenta za reformu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, nastavio je sastanke s predstavnicima parlamentarnih stranaka u BiH. Jučerašnji sastanak održan je u rezidenciji veleposlanika Erica Nelsona u Sarajevu.

Prema dosadašnjim informacijama, prisustvovali su Fahrudin Radončić (SBB), Predrag Kojović (naša Stranka), Saša Magazinović (SDP) i Elmedin Konaković (NiP).

Prokomentirali smo aktualna pitanja i teme, bez posebnih detalja. Palmer je želio čuti razmišljanja i oporbe, kazao je za BHRT Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde.

“Očigledno je da čak ni unutar nas mi ne razmišljamo isto, ali čini mi se da smo se oko ključnih stvari složili. To je da bi brisanje etničkog prefiksa iz Ustava bilo prioritet.”

Slobodni smo reći ono što drugi misle i ustručavaju se reći, rekao je Konaković.

“Vizija BiH je građanska i želim se probuditi u BiH kao građanskoj državi s jednim predsjednikom, bez obzir na njegovo ime i nacionalnost. Znamo da to nije put u kojem se može skočiti 200 metara u dalj. To je put u kojem se korak po korak prelazi svaki metar, da se probudimo u fazi u kojoj je naše društvo na toj razini”, rekao je u razgovoru za BHRT. "Tražimo mjeru etničkog i građanskog", dodao je.

“Po nama je to moguće. Svaki građanin može biti biran i može birati na svakom pedlju naše zemlje i to je osnova. Važno je i pitanje izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Ne bi bilo fer da o svim detaljima govorim, Palmer je medijima rekao ono što je mislio, ali nama je malo više pričao", rekao je lider NiP-a.

“Sve ono što je spominjao ranije rekao je i nama, samo malo detaljnije, uz opasku da bi američka administracija više voljela da se međusobno dogovorimo nego da se nešto nameće.”

Ako bude želje i hrabrosti iz pozicije (Izetbegović, Dodik, Čović i Komšić) mogu se lako dogovoriti, rekao je Konaković, prenosi javna televizija:

“Kako mogu donijeti zakone koji su njima bitni, oko podjele novca MMF-a, oko stvari i zakona koje se tiču njihovih porodica, mislim da bi mogli naći neku prostoriju, zatvoriti se i dogovoriti kako bi se otkočili procesi u BiH.”

U srijedu se Palmer sastao odvojeno s predsjednicima nekoliko političkih stranaka s kojima je odvojeno razgovarao o izbornim reformama, ali i poboljšanju funkcionalnosti vlasti, pogotovo u kontekstu posljednjih blokada državnih institucija.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:39