StoryEditor

Konaković: Nakon što im je Čović očitao bukvicu, Komšićev me je potez iznenadio

Piše D  /  13.12.2019., 07:12h

Predsjedatelj Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković komentirao je za Klix.ba današnji dogovor koalicije između SDA, SBB-a i DF-a kojom će, kako je najavljeno, oboriti aktualnu većinu i Vladu u KS.

"Od Fahrudina Radončića smo ovo očekivali jer je u posljednjih mjesec dana pokazivao da je dogovorio nešto sa SDA pa je tražio razloge za konflikte. Moram reći da me Željko Komšić iznenadio. Jer da on može kao faktor utjecati na Dragana Čovića pa tako ući u federalnu vlast, to bi bilo mangupski. Ali nakon što im je Čović očitao bukvicu rekavši da nema Vlade FBiH bez njegovog izbornog zakona, onda me Komšićev potez iznenadio. Meni je SDA potpuno jasna jer znam kako razmišljaju. Ali da SBB, a pogotovo DF, pristanu da nas vrate u vrijeme gdje tajkuni ništa ne moraju plaćati, gdje se kupuju kiosci od 250.000 KM, gdje je u svakoj firmi odron...to je za mene razočarenje", rekao je Konaković.

On je kazao da su građani pokazali što misle i koliko cijene što je urađeno, a što se vidi, kako kaže u reakciji ljudi, posebno na društvenim mrežama.

"SDA, SBB i DF su najavili smjenu vlade nakon Nove godine. To je vrlo interesantno. Kao, oni kad usvoje s nama proračun onda će nas smijeniti. Kad imate ruke i spremnu priču, to ide na protokol i krenete. Ovako to čudno izgleda. Mnogi ljudi zastupnici iz SBB-a i DF-a dobro znaju gdje ovo sve vodi i oni su pretrpjeli privatni linč i sada će im šefovi narediti da glasaju za koaliciju sa SDA. Moramo biti spremni na medijsku torturu jer se polumafijaši tako obračunavaju sa neistomišljenicima", kazao je Konaković.

Konaković je dodao da će jednom kada se 18 ruku nove većine podigne, i aktualna vlast sruši, Narod i pravda nastavlja suradnju sa SDP-om i Našom strankom, imajući u vidu zajedničke karakteristike, ali i razlike.

"Ono što se dogovorim s Kojovićem i Nikšićem, oni ne lažu. Ovi drugi lažu i zato nemam problem da nastavimo suradnju, ali rano je govoriti o tome jer još imamo posla u kantonu", kazao je predsjedatelj Skupštine KS.

Također, treba reći da nakon famoznih 18 ruku može proći dva do tri mjeseca dok se nova vlast konstituira, što znači da aktualna vlast ostaje u tehničkom mandatu, a zbog zakonskih procedura.

Podsjećamo, predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SBB-a Fahrudin Radončić i DF-a Željko Komšić dogovorili su danas zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. Novi mandatar vlade trebao bi biti Mario Nenadić, koji bi ovu funkciju preuzeo kao nestranački čovjek.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:18