StoryEditor

Konaković, Forto i Nikšić ne vjeruju da će se usvojiti tehničke izmjene Izbornog zakona

Piše desk  /  17.01.2024., 15:23h

Završen je prvi do redovnog sastanka predstavnika Trojke, koji se danas održava u Konjicu. Razmotrena su pitanja u vezi državne koalicije i narednih koraka.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konakovićrekao je kako će se lideri Trojke sastati s HDZ-om i SNSD-om "sutra ili prekosutra" u pokušaju da se dogovore tehničke izmjene izbornog zakona. Dodao je kako će partnere na državnoj razini pokušati uvjeriti da donesu ove izmjene jer su svi svjesni da će ih Schmidt u protivnom nametnuti. Objasnio je da je, po njegovom mišljenju, to realno, moguće i lako ostvarivo, ali da ipak on nije optimist.

Vezano za to, kazao je da postoje zahtjevi da se uz tehničke izvrše i druge izmjene, ali da bi onda, prema mišljenju Trojke, trebalo krenuti sa Ustavnim sudom. Za Trojku je, kako je pojasnio, u tom pogledu najvažnije da se implementiraju međunarodne presude.

"Kakvo je raspoloženje oko toga, vidjet ćemo do kraja tjedna", rekao je Konaković i dodao da Ustavni sud nastavlja raditi.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto je potvrdio kako su predstavnici Trojke danas aktualizirali temu izmjena Izbornog zakona, koje su u obliku zakona usvojene u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok u Domu naroda još nisu, a nije ni zakazana sjednica sa tom točkom dnevnog reda, prenosi Fena.

- Nisam optimist za tu sjednicu Doma naroda zbog najava koje su se mogle čuti iz HDZ-a BiH i SNSD-a. Postoje tri dimenzije kada se priča o Izbornom zakonu. Prva je suštinska, najpolitičnija tema to je odabir članova Predsjedništva BiH, implementacija presuda Europskog suda za ljudska prava. Druga je odabir članova SIP-a BiH i treća tema je koja je najmanje politična to je integritet izbora, unapređenje rada biračkih odbora, bolja identifikacija na biračkom mjestu i slično – istaknuo je Forto.

Smatra kako bi konsenzus trebao postojati oko tehničkih stvari u vezi izbornog zakonodavstva.

Navedene izmjene Izbornog zakona usvojene su krajem prošle godine u Zastupničkom domu PSBiH na prijedlog SDA nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt pozvao vlast u BiH da u kratkom roku usvoji tehničke izmjene Izbornog zakona kojima bi se smanjile izborne prevare i povećala transparentnost izbornog procesa. 

Zatim je Schmidt najavio "Dan D" do kraja ovog tjedna, odnosno nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona ukoliko političari ne dođu do dogovora.

Tijekom sastanka predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je poručio da prati te izjave te da imaju komunikaciju s Uredom visokog predstavnika, a da je za predstavnike Trojke taj "Dan D" sjednica Doma naroda PSBiH na kojoj bi se trebao potvrditi ili ne zakon koji je dobio podršku Zastupničkog doma.

- Nismo optimisti da će se to desiti, sumnjam kako je moguće u ovako kratkom roku napraviti tako spektakularan iskorak. Naravno, ne može se utjecati na to kako će se ponašati visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt – poručio je Nikšić.

U ostatku današnjeg redovnog sastanka u Konjicu nastavlja se strateško planiranje rada koalicije Trojka.

Inače, čelnici Trojke su razgovarali i o ovogodišnjem federalnom proračunu koji se treba donijeti. U tom pogledu, vjerovatno će Vlada Federacije BiH sljedećega tjedna utvrditi prijedlog budžeta Federacije za ovu godinu i uputiti u parlamentarnu proceduru, potvrdio je Forto. 

"Vidjet ćemo koja je vrsta procedure, ako je hitni postupak onda ne treba donositi odluku o privremenom financiranju, ako nije onda će trebati ta odluka", kazao je Forto

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:18