StoryEditor

Komšićev totalni rat Hrvatskoj

Piše Jurija Milović  /  19.06.2021., 08:06h

No, kao što i sam reče – uvjetno rečeno, dobro je da Komšić konačno identificira Hrvatsku kao neprijatelja BH europskog puta, odnosno same BiH s obzirom na to da ih je već ranije proglasio vojnim i političkim agresorima. 

Ne tako davno, Hrvatska je darovala Bosni i Hercegovini ukupnu dokumentaciju koju je prevela za potrebe primitka Hrvatske u EU. Radi se o oko 17.000 dokumenata sa stotinama tisuća stranica. Samo je Hrvatska potrošila godine na ovim prijevodima, a BiH je to dobila preko noći. Hrvatska je isto tako posredovala u bezbroj drugih procesa približavanja EU, počevši od političke pa do praktične birokratske podrške. 

Doslovno svako ministarstvo u BiH ima iskustva o tome.

Izjava da „Hrvatska blokira put BiH u EU“ ne samo da ne može biti dalja od istine, nego je sasvim izvjesno lažno stavljena u usta predstavniku EU Romeu Francu. 

Gospodin Romeo je diplomat i on predstavlja EU kao i sve članice EU. Time i Hrvatsku. Šanse da on „blati“ jednu od članica pred predstavnikom zemlje koja nije u stanju ispuniti ni jedan jedni uvjet ka članstvu, jednostavno je nevjerojatno. Komšić očito sve diplomate smatra „sposobnim“ poput svojih diplomata. 

Još jedan očiti razlog što Hrvatska ne može blokirati put BIH ka EU je što BiH uopće nije na tom putu. BiH nije ni blizu kandidature niti ispunjenju uvjeta EU. To su uvjeti koje nije postavila Hrvatska nego EU, pa govoriti da neko blokira BiH je groteskno. 

Komšićevo identificiranje Hrvatske kao nekog tko blokira put BiH ka EU infantilni je pokušaj tjeranja EU da ukori svoju članicu. To se naravno neće dogoditi. Prvo zato što EU ne funkcionira tako, a drugo što EU objektivno boli briga za BiH. 

Sukob u koji Komšić gura Bosnu i Hercegovinu ne samo s Hrvatskom nego i s EU je sukob u kojem BiH može samo izgubiti. Uvjeravanje građana BiH kako je njihova država najzaostalija u Europi zbog Hrvatske, a ne zbog njenih vlasti, čiji je Komšić akter već dvadeset godina, uvlači BiH u još tamnije razdoblje otuđenosti od Europe. 

BiH ustvari nema saveznika na svom putu u EU.

Svjesno pogrešno tumačenje izjava NATO-a, kao i svjesno zaboravljanje da je isti taj Parlament EU kojeg predstavlja Romeo Franco usvojio Rezoluciju kojom traži od BiH poštivanje načela federalizma, ustvari šalje poruku i EU i NATO-u da imaju posla s nepismenim i zlonamjernim ljudima. 

Iluzija da će se EU sukobiti sa svojom članicom Komšiću služi isključivo za unutarpolitičke odnose u kojima ne bira sredstva za samopromociju sebe kao zaštitnika BiH od praktično – svega. Ovog puta, on je zaštitnik BiH i od EU. Jer, što će uopće BiH u EU u kojoj se nalazi jedna Hrvatska…

Komšićevo lupetanje ima i dodatnih posljedica. On ne ostavlja prostora ni jednom ozbiljnijem političkom subjektu u Hrvatskoj da ga ikad podrži. Njegova dnevna politika je takva da BiH ne može nikad izgraditi nikakve prijateljske odnose: S bivšim prijateljima je u zavadi a s potencijalnim novim prijateljima nema komunikaciju. 

Zbog nekakve ideološke povezanosti, Komšić hvali njemačke zelene. Ipak, Zeleni svoje odnos prema BiH gaje na osnovu ideje a ne realne politike. Kako bi se taj odnos možda izgradio u nekom smjeru, Komšić bi morao imati konzistentnu liberalnu politiku. On to kao bošnjački nacionalist nema. 

Ono što se vjerojatno događalo na sastanku Komšića s Romeom Francom jest da je potonji upoznao Komšića sa stavom Hrvatske, očekujući da će on razumjeti ozbiljnost situacije i da će poduzeti nešto na relaksaciji odnosa u kontekstu vlastite odgovornosti. 

Naivno od njega. 

Ono što se dogodilo jest nesuvislo političko blebetanje kako su i NATO i EU protiv svoje članice, a sve kako bi podržali ideju građanske BiH, kakvu eto, zastupa i nevjerojatno važna politička figura kakva je Željko Komšić. 

No, to što Komšić fantazira u međunarodnoj politici ne znači da on nema destruktivnu težinu u domaćoj politici. Nakon što je petnaest godina minirao odnose BiH i Srbije, zadnjih pet godina iste je vještine primijenio na Hrvatskoj. Na ovaj, dug i bolan način, Bosna i Hercegovina ne samo da je dotakla začelje političkih odnosa u regiji, nego je razorila i unutarnje političke odnose u BiH. 

To sve naravno ne znači da Komšić neće uvjerljivo pobijediti i sljedeće izbore. 

Naprotiv. 

Ono što će ostati njegovo naslijeđe jest duboki poremećaj odnosa BiH sa Srbijom a evo sad i Hrvatskom.

Dnevnik.ba

 

25. travanj 2024 09:46