StoryEditor
formiranje vlasti

Komšićev DF izigrao dogovor o izboru nove vlade Hercegovačko-neretvanske županije

Piše hina  /  06.06.2023., 18:50h

Iako je HDZ BiH najavilo kako će ovoga tjedna u Hercegovačko-neretvanskoj županiji sa sjedištem u Mostaru uspostaviti novu vladu sa SDP-om BiH, to je sada krajnje neizvjesno jer je stranka Demokratska fronta izigrala dogovor i odlučila ostati u oporbi, čime je spasila SDA izbacivanja iz vlasti.

Vodstvo Demokratske fronte Željka Komšića je na sjednici održanoj u utorak sa čelništvom lokalnih stranačkih organizacija odlučilo kako će ova stranka ostati u oporbi te da neće biti sastavni dio Vlade Hercegovačko-neretvanske županije sa SDP-om BiH i HDZ-om BiH.

Ta je odluka posve poremetila planove da se izabere nova vlada u ovoj županiji više od osam mjeseci od održanih izbora. Prošloga je tjedna pak županijsko vodstvo Demokratske fronte podržalo izbor nove vlade sa SDP-om.

Iako DF ima tek dvojicu zastupnika u županijskoj skupštini, zbog odnosa snaga između dva probošnjačka bloka ta stranka ima presudnu ulogu tko će činiti vlast sljedeće četiri godine.

Naime, vlada u Hercegovačko-neretvanskoj županiji bira se s dvotrećinskom potporom, odnosno 20 od 30 zastupnika u županijskoj skupštini.

HDZ BiH u županijskoj Skupštini ima 11 zastupnika, SDA ima sedam, SDP i HDZ 1990 po tri. Istodobno Hrvatska republikanska stranka, Narod i pravda te Narodni europski savez imaju imaju po jednog zastupnika.

U rasplet oko izbora nove vlade u Hercegovačko-neretvanskoj županiji uključio se i mostarski muftija Salem Dedović koji se u današnjem istupu usprotivio isključivanju SDA iz vlasti.

"Sada im se (Bošnjacima) nameće i vlada koju trebaju podržati samo tri od deset Bošnjaka u Klubu Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije", rekao je muftija Dedović.

Izbor nove županijske vlade sada mogu izvanrednim dogovorom s HDZ-om osigurati SDA i SDP ili pak da se uključi ured visokog međunarodnog predstavnika koji je posredovao oko slične situacije u deblokabi izbora vlade Federacije BiH.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:44