StoryEditor
STAV USTAVNOG SUDA JASAN

Komšićev Bakalar tvrdi da se izbori mogu provesti i po neustavnom Izbornom zakonu

Piše Desk  /  09.02.2022., 10:02h
Nije do Središnjeg izbornog povjerenstva da izvršava presude Ustavnog suda BiH, nego da provodi zakon, napisao je sinoć predsjednik protuzakonito izabranog SIP-a Željko Bakalar na Twitteru.

“Nije do SIP BiH da izvršava presude USBiH, nego da provodi zakon. To nije sporno”, naveo je Bakalar i dodao da su izbori 2022. provodivi kao što su provedeni i oni 2018. godine.

“Unatoč tome, Opći Izbori 2022. su provodivi kao sto su provedeni i oni 2018. godine. Zakonski je moguća i implementacija izbornih rezultata nakon Općih izbora 2022. godine”.

Bivši Komšićev savjetnik, a sada predsjednik SIP-a, koji je u to tijelo izabran mimo zakonom predviđenih procedura, zapravo poručuje kako će on i tijelo na čijem je čelu provesti izbore u listopadu ove godine, po neustavnom Izbornom zakonu, piše Hrvatski Medijski Servis. Zakonu iz kojeg je Ustavni sud BiH izbrisao cijelo jedno poglavlje u kojem je precizirano koliko se iz koje županije bira izaslanika u pojedini klub Dom naroda Parlamenta FBiH i naložio Parlamentu BiH da usvoji novu odredbu koja će biti u skladu s presudom Ustavnog suda BiH koja nalaže izbor legitimnih predstavnika u federalni Dom naroda i sve druge administrativno-političke razine.

Kao što je Ustavni sud BiH odgovorio na upit Hrvatskom Medijskom Servisu Parlament BiH nije proveo presudu Ustavnog suda BiH i izmijenio Izborni zakon, u kojem nedostaje odredba o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH, prenosi HMS.

Istina je da su u BiH 2018. održani opći izbori nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH, preuzimajući, protuustavno ulogu Parlamenta BiH donijelo “naputak” da se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH, čime je derogirana presuda Ustavnog suda BiH, koji je upravo takvu odredbu Izbornog zakona proglasio neustavnom.

Bakalar očito misli da SIP može ponovo izigravati zakonodavnu vlast i propisivati način izbora izaslanika u Federalni dom naroda.

Dnevnik.ba

06. prosinac 2023 01:15