StoryEditor
drama u new yorku

Komšić zatražio od Alkalaja da žestoko napadne Schmidta i OHR na sjednici Vijeća sigurnosti. Mijenja ga Turković?

Piše desk  /  02.11.2022., 15:10h

Prava političko - diplomatska drama odigrava se uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će biti predstavljen i izvještaj visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o stanju u BiH.

Kako Avaz neslužbeno doznaje, veleposlanik BiH pri UN-u u New Yorku Sven Alkalaj prije današnje sjednice Vijeća sigurnosti UN u tajnosti je pozvao Gabriela Escobara, zamjenika pomoćnika državnog tajnika, na sastanak i upozorio ga na sadržaj nacrta govora za sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a koji je dobio, vjerojatno iz ureda drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Alkalaj je, prema navodima Avazovog diplomatskog izvora, Escobaru rekao kako je dobio izričitu naredbu “svog šefa” da ga pročita, ali da on nije u potpunosti suglasan s time. Navodno se Alkalaj nakon toga povukao, računajući da bi mu takav govor mogao štetiti u nastavku diplomatske karijere, jer posjeduje i američko državljanstvo.

U spornom govoru, navodno, stoje oštre ocjene i žestoke kritike na račun Christiana Schmidta i osuda onoga što on radi u BiH korištenjem bonskih ovlasti, u slučaju promjene Izbornog zakona i Ustava FBiH, uz podršku i američke administracije.

Kako doznaje Avaz, sa spornim nacrtom govora koji je procurio u nekim banjalučkim medijima nije bio upoznat ni ured predsjedatelja Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, iako je morao biti.

Sporni nacrt govora Amerikanci su ocijenili kao direktnu podršku naporima Rusije i Dodika da ugase Ured visokog predstavnika i otvore vrata rušenju Daytonskog sporazuma i secesiju Republike Srpske.

Prema Avazovim informacijama, u tijeku je politička akcija usuglašavanja između ureda Komšića i Džaferovića u smislu da se na sjednici Vijeća sigurnosti, umjesto Alkalaja, obrati ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Njen govor, navodno, trebao bi biti znatno uravnoteženiji kada je u pitanju ocjena rada Schmidta.

Zanimljivo, danas je u medijima u BiH objavljen blog američkog veleposlanika u BiH u kojem je upozorio one koje nastoje srušiti Schmidta "da pažljivije razmotre posljedice takve akcije".

Dnevnik.ba

19. veljača 2024 19:29