Article_Top_970x250

Komšić: "Zagreb forsira premašene etničke koncepte, poput tzv. legitimnog predstavljanja"

uzurpator hrvatske pozicije u Predsjedništvu

Komšić: "Zagreb forsira premašene etničke koncepte, poput tzv. legitimnog predstavljanja"

lip 19, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva/Ilustracija

Bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da su poruke šefa Delegacije za odnose Europskog parlamenta s BiH i Kosovom Romea Franca, o tome da Hrvatska ne bi trebala kao članica EU blokirati BiH na njenom europskom putu, jedan sasvim novi momenat u odnosima EU i BiH, i novi momenat o ulozi Hrvatske u tome procesu.

"Konstatacija šefa Delegacije za odnose Europskog parlamenta s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom da Hrvatska ne bi trebala blokirati Bosnu i Hercegovinu na putu ka EU, ne govori samo da je to trenutno stanje stvari, nego da je to nažalost jedan proces koji traje već duže vrijeme, o čemu sam uostalom pisao u non paperu upućenom u Bruxelles prije par mjeseci. Uvjetno rečeno, dobra stvar je što je to konačno prepoznato, te sada, realno, postoje veće šanse da Europska unija službenom Zagrebu skrene pažnju na nedozvoljene aktivnosti u vezi Bosne i Hercegovine", kazao je uzurpator hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH Željko Komšić.

Ističe kako očekuje da Bruxelles snažnije podrži one politike u Bosni i Hercegovini koje žele da rade i rade na provođenju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

"S obzirom na to da je prepoznata činjenica da politike koje slijede službeni Zagreb, ne samo da to ne žele, nego forsiraju premašene etničke koncepte, poput tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, koncepte koji su pred tijelima EU i NATO-u u potpunosti odbačeni, i označeni kao sredstvo političke destabilizacije Bosne i Hercegovine i regije", dodao je Komšić.

Komšić također smatra da političke poruke o nužnosti približavanja Bosne i Hercegovine građanskom uređenju koje dolaze iz Europskog parlamenta, prije svega od grupacije "Zelenih" su veoma značajne.

"Mogao bih se potpuno složiti sa zastupnicima Zelenih koji tvrde da Bosna i Hercegovina mora promijeniti Ustav na temelju građanskog uređenja, i dobiti novi Ustav koji se neće temeljiti na etničkim razlikama. S druge strane raduje me interes, pa rekao bih i angažman Zelenih, koji pripadaju političkom lijevo - liberalnom spektru koji je naklonjen ideji građanske, sekularne i multietničke države Bosne i Hercegovine. To je potrebno i Bosni i Hercegovini i EU", poručio je drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Komšić.

Komšić dodaje da takve poruke iz EU stvaraju sasvim novu političku realnost u Bosni i Hercegovini.

"To su veoma jasni signali u kojem pravcu treba da se vode razgovori oko ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Prije svega u pravcu provođenja presuda Europskog suda za ljudska prava, u građanskom pravcu, a ne u etničkom, nekakvom odbačenom legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda. To je uostalom i signal da one koji zagovaraju ovaj drugi nazadni koncept, ne treba shvaćati ozbiljno, osim u smislu da predstavljaju jednu smetnju pozitivnim procesima. Smetnju za koju postoji lijek i demokratsko rješenje. Građani Bosne i Hercegovine već znaju o kakvom rješenju govorim", zaključio je uzurpator Komšić, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba