Article_Top_970x250

Komšić u non-paperu našao antiislamizam: "Naši europski prijatelji vrlo brzo su zaboravili Hitlera"

o dokumentu

Komšić u non-paperu našao antiislamizam: "Naši europski prijatelji vrlo brzo su zaboravili Hitlera"

tra 15, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Jedan od bošnjačkih članova Predsjedništva BiH Željko Komšić komentirao je danas novi razvoj situacije u vezi s dokumentom koji razmatra budućnost BiH, a koji je upućen u Bruxelles i povezuje se sa slovenskim premijerom Janezom Janšom.

"Prema tom papiru, koliko ja vidim, Bosna i Hercegovina ne bi ostala. Oni tu nude sasvim neku drugu varijantu koja je nama bila ponuđena čak i prije nego što je rat počeo. I u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke, ili kako oni to kažu muslimanske. Zašto spominjem to, zato što je taj papir, ta politika, sve to što rađa te ideje, danas nažalost na vlasti u pojedinim europskim zemljama, a u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom", rekao je Komšić.

Dodao je da je to ono pravo zlo o kojem treba pričati. Naglasio je da ovo nisu nove stvari, ali da ranije nisu imale ovu formu i političko zaleđe.

"Sada kada je to buknulo u punom svjetlu, kad je obasjano svjetlima medija, svjetlima reflektora, vidim da se mnogi pitaju što je ovo. Znate na što to liči. Ne treba vam slon upasti u oko pa da vidite da slon ide na vas", rekao je Komšić novinarima.

Dakle, dodao je, nisu ovo stvari od jučer, "sve je to pripremano i Bog dragi zna što će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču".

"Naravno da je opasno, taj ekstremni fašizam, nacionalizam i šovinizam koji je preuzeo vlast u pojedinim europskim zemljama i dobio institucije na raspolaganje, poput diplomatskog aparata, obavještajnih službi, cijele državne infrastrukture, je naravno opasniji nego što je bio prije nego što se dokopao svih tih instrumenata vlasti", dodao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Kazao je da se više ne može govoriti o nekoj umjerenoj kršćanskoj desnici koju je Europa poznavala nakon Drugog svjetskog rata.

"Sada se suočavamo s nečim što strašno podsjeća na period Drugog svjetskog rata. Najveća tragedija je to što se događa pod krovom te europske kuće. Izgleda da su ti naši ‘europski prijatelji’ vrlo brzo zaboravili povijesna iskustva i zaboravili su Hitlera", dodao je.

Naglasio je da non paper koji se naziva Janšinim, iako se ne navodi tko ga je pisao, očigledno postoji.

"Ne bih bježao od priče da okarakteriziramo malo i hrvatski non paper u tom kontekstu. Hrvatski non paper nije tako grub kao ovaj, ali u suštini traži jednu vrstu podjele BiH zasnovanu prije svega na etničkoj osnovi", zaključio je.

Komšić je upitan zašto nije odmah nakon sastanka sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom prije 40-ak dana rekao da je on pitao može li se BiH mirno razići. On je danas rekao da je Pahor to tada kazao ne zalažući se za to, već izražavajući zabrinutost zbog tih ideja.

Upitan što se radi u vezi s nabavkom cjepiva, Komšić je rekao da je veleposlanik BiH u Londonu stupio u kontakt s ljudima koji mogu osigurati pola milijuna AstraZenecinih cjepiva.

Inače, Komšić je o ovome govorio tijekom obilježavanja Dana 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine na šehidskom spomen-mezarju "Kovači".

"Svim pripadnicima Armije i MUP-a Republike BiH sretan ovaj veliki dan. Možda to danas izgleda tako, ali nismo mi to džaba radili, i nisu ovi ljudi koji su ovdje pokopani sigurno poginuli uzalud. Na nama je obveza da ih se sjećamo i ne damo da se upropasti ono za što su poginuli", rekao je Komšić.

Dnevnik.ba