Article_Top_970x250

Komšić u New Yorku o Hrvatskoj: "Surovo krše prava migranata"

sastanak sa zamjenicima pomoćnika

Komšić u New Yorku o Hrvatskoj: "Surovo krše prava migranata"

stu 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se u Washingtonu (SAD) s Johnom Erathom, višim zamjenikom direktora za europske poslove Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD, te s predstavnicima State Departmenta Philipom Reekerom pomoćnikom državnog tajnika SAD za europske i azijske poslove, s glavnom zamjenicom pomoćnika državnog tajnika Maureen Cormack i sa specijalnim izaslanikom SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmerom.

Predstavnici Vijeća za nacionalnu sigurnost i State departmenta pozdravili su dogovor članova Predsjedništva BiH o formiranju vlasti u BiH i usvajanju Programa reformi za koji se nadaju da će uskoro biti poslan u sjedište NATO-a u Briselu. Pored ostalog, razgovarano je o daljim aktivnostima BiH na NATO putu, o odnosima s Europskom unijom, provođenju presuda Europskog suda za ljudska prava, kao i o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini. Tijekom razgovora konstatirana je potpuna podrška Sjedinjenih Američkih Država NATO putu Bosne i Hercegovine, odnosno podrška punopravnom članstvu BiH i u NATO-u i u Europskoj uniji.

Predsjedavajući Komšić ocjenio je dogovor o formiranju vlasti i dostavljanje Programa reformi u sjedište NATO-a kao izuzetno pozitivan pomak za našu zemlju, te da se EU integracije BiH trebaju nastaviti bez obzira na aktualni odnos EU prema zapadnom Balkanu.

O temi migrantske krze u BiH, predsjedavajući Komšić je istakao da u Eurpskoj uniji, nažalost, postoje dupli standardi, te da jedna od zemalja Europske unije konstantno krši osnovna ljudska prava surovim postupcima prema migrantima.

Predsjedavajući Komšić je također tijekom susreta s visokim dužnosnicima istakao da se povratak osoba sa stranih ratišta u našu zemlju drži pod strogom kontrolom, te da sigurnosne agencije BiH u suradnji s partnerskim sigurnosnim agencijama iz drugih zemlja kontrolišu situaciju. Također je istakao da nema promjena kada je u pitanju rizik od terorističkih prijetnji, kao i to da bh. pravosuđe po navedenom pitanju dobro radi svoj posao, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba