StoryEditor
drugi bošnjački član predsjedništva

Komšić se žali: "Dok Dodik ruši državu, međunarodna zajednica nameće izborni zakon kao glavno pitanje"

Piše desk  /  09.10.2021., 15:36h
Željko Komšić, predsjednik DF-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH na konferenciji za medije na konferenciji za medije nakon Kongresa DF-a govorio je o aktualnim događajima u državi te je komentirao i izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH o vraćanju dejtonskih nadležnosti, povlačenju odluke o formiranju Oružanih snaga BiH, indirektnim porezima i VSTV-a BiH.

Komšić je istaknuo da neki krugovi međunarodne zajednice olako prelaze preko onoga što Dodik radi, a u trenutku dok, kako je naveo, Dodik ruši zemlju, nameću Izborni zakon kao glavno pitanje.

- U ovom ludilu koje Dodik proizvodi postoji sustav. Pogledajte Sjevernu Makedoniju, pokušaj državnog udara u Crnoj Gori. Ali imam signale da se i na Zapadu sada nekima pali lampica - kazao je Komšić.

Naveo je da je etnički koncept u BiH zavladao od 1990. i da od tada samo probleme stvara.

- Očito je da taj koncept ne valja i da treba tražiti druga rješenja. Trebamo pobjeći od koncepta konstitutivnih naroda, posebno od koncepta konstitutivnosti koji je teritorijalno vezan, jer ako definirate da neka teritorija pripada nekom narodu, onda imate osnovu i za disoluciju zemlje i otcjepljenje te teritorije - rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Zaključio je i da nas Fileov model udaljuje od EU jer vrši etničku podjelu glasačkog tijela.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2021 20:02