Article_Top_970x250

KOMŠIĆ SE ZAHVALIO: Naša stranka podržala odluku bošnjačkih političara za podizanjem tužbe protiv Hrvatske

PELJEŠKI MOST

KOMŠIĆ SE ZAHVALIO: Naša stranka podržala odluku bošnjačkih političara za podizanjem tužbe protiv Hrvatske

srp 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U odluci Predsjedništva kao najbitniju smatramo tačku 5 u kojoj se govori o rješavanju pitanja morske granice između BiH i Hrvatske. Istovremeno smo svjesni da odgovornost za nerješavanje tog pitanja leži i na svim članovima Predsjedništva BiH u svim dosadašnjim sazivima. Stoga pozivamo sve članove našeg Predsjedništva da u ovom mandatu to pitanje postave kao prioritet svog djelovanja, priopćeno je iz Naše stranke.

Iz Konvencije ujedinjenih naroda o pravu mora, na koju se Predsjedništvo BiH više puta poziva u svojoj odluci, jasno je da ne može sudski biti utvrđeno da li Hrvatska ugrožava pravo mora Bosni i Hercegovini po bilo kojem osnovu ako granica na moru nije utvrđena ili postoje nedoumice u vezi s njom s bilo koje strane. U Konvenciji je jasno propisano i kako se ocrtavaju granice, a i Hrvatska i BiH su je obavezne poštivati.

"Neophodno je, također, utvrditi šta je dosad urađeno po ovom pitanju. Za utvrđivanje činjenica u vezi s pravom mora nadležan je Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu. Poznato je da je ministar civilnih poslova Adil Osmanović 2018. tražio od Pravobranilaštva BiH da se obrati tom sudu. Pravobranilaštvo BiH to nije učinilo i nije utvrđena ni njegova odgovornost za zastajkivanje u ovom procesu. BiH do Međunarodnog suda u Hamburgu mora  doći, ako ne preko Pravobranilaštva, onda preko Predsjedništva.  Izgovor člana predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će se sudskim sporom narušiti dobrosusjedski odnosi s Republikom Hrvatskom  smatramo neutemeljenim. Oni mogu biti narušeni samo produživanjem agonije u  vezi s ovim pitanjem. Sudska odluka može služiti samo poboljšanju odnosa  između naše zemlje i Hrvatske", navode iz Naše stranke.

Naša stranka u potpunosti podržava sve zaključke Predsjedništva BiH u vezi s Pelješkim mostom, priopćeno je, prenosi N1.

 

Komšić se zahvalio!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zahvalio se na podršci Naše stranke zaključcima Predsjedništva BiH u vezi sa rješavanjem pitanja granice na moru, nakon što je DF jučer pozvao sve probosanske stranke da podrže zaključke.

- To je odgovoran pristup ovom problemu, na koji je DF i pozvao. Nadam se da će i SDP nakon poziva DF-a slijediti primjer Naše stranke - poručio je Komšić, prenosi Fena.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250