StoryEditor

Komšić: "Rat nam je došao od susjeda, vođen od strane naših susjeda"

Piše D  /  21.01.2019., 07:01h

"Ključno je da dobijemo kandidatski status, jer ako to sada propustimo, idu EU izbori, tko zna kakav će biti odnos političkih snaga, kakva će atmosfera biti u EU. Nemojte da propustimo priliku kada je u pitanju NATO i EU", kazao je Komšić.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Komšić je poručio da Bosne i Hercegovina nikada neće nestati, iako je to nerealan scenarij samo po sebi.

 

Optužba Hrvatskoj za rat

"BiH će uvijek opstati, uvijek je imala snage i mudrosti. U BiH narodi nisu neprijatelji jedni drugima. Rat nam je došao od susjeda, vođen od strane naših susjeda. Ne možete ništa BiH. Rekao sam, sjašite nam s vrata, možete se i drugačije reći, molim vas prestanite nam pomagati", naveo je član Predsjedništva BiH.

"Ne treba meni Vučić objašnjavati kakav je Milorad Dodik. Dodik i ja se znamo bolje nego što će nas ikad poznavati Vučić. Niti treba da mi pojašnjava bilo tko iz Zagreba, da mi objašnjavaju kakav je Dragan Čović, kakav je Bakir Izetbegović. Što hoće službani Zagreb i službani Beograd? Ja se nadam da hoće prijateljstvo. Ja mogu svašta da podnesem, ja ću svašta da podnesem uime BiH i uime BiH ću njima da pružim ruku. To je poruka koju možemo poslati susjedima", poručio je Komšić.

 

Zaziva li novi sukob?

Moglo bi se reći i da Komšić zaziva sukob jer je spominjao raspad BiH i branjenje BiH do zadnje iako je nejasno od koga to Komšić brani BiH s obzirom da je sve ono što Komšiću predstavlja podjelu BiH samo pokušaj stvaranja jače države po mjeri sva tri konstitutivna naroda.

"Ono što sam ja naučio u svom relativnom dugom životnom vijeku, ono što sam imao prilike da naučim iz povijesti, kada je riječ u BiH, vjerovali ili i ne, BiH je jača i od nas samih ovakvih kakvi smo. Treba odustati od tih suludih pokušaja da se BiH podijeli. Ne možete nas pobijediti, uvijek nas ima više koji ćemo je braniti sve do zadnjeg", kazao je Komšić.

R. I. / Dnevnik.ba

25. travanj 2024 12:39