StoryEditor
2. bošnjački član predsjedništva

Komšić: "Radončića diskvalificiraju Milanovićeve pohvale"

Piše desk  /  10.08.2022., 20:23h

"Politički lideri poput Radončića, koji su tokom dugogodišnje diplomatske borbe pred institucijama Evropske unije i NATO-a, baš po pitanju Izbornog zakona, držali stranu Hrvatske a ne Bosne i Hercegovine, i pri tome bili obasipani pohvalama od strane Zorana Milanovića, uopće nisu kvalificirani da komentiraju aktualnu političku situaciju. Takvi se nalaze, odnosno sami su se stavili, s onu stranu interesa države", kazao je Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH.

Smatra da njihove sugestije koje idu u pravcu toga da se ni pod koju cijenu lošim rješenjima ne smije reći NE, kao i insinuacije da protivljenje nametanju diskriminirajućih rješenja, automatski znače i sukob s kompletnom međunarodnom zajednicom također nisu u interesu države BiH.

“Mistificiranje otpora nametanju diskriminirajućih rješenja i svođenje tog otpora na sukob s međunarodnom zajednicom, može biti jedino u funkciji onih koji žele da ovladaju dijelom suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Neka takvi izađu među narod pa saslušaju što narod misli o rješenjima koja nam se nude, odnosno pokušavaju nametnuti”, kazao je.

Ističe da sve dok građani Bosne i Hercegovine žele da se bore za svoju zemlju i za vlastito dostojanstvo, pri punoj svijesti da su pravo i istina na našoj strani, nikakvi cinični i maliciozni pokušaji isticanja našeg navodnog sukoba s međunarodnom zajednicom i jefitino dociranje, neće ga pokolebati.

“Na kraju, želim istaći i sljedeće. Godinama se pitanje izmjena Izbornog zakona vezuje za moje ime. Sada kada je to ad acta, i kada predmet diskusije uopće nije Predsjedništvo BiH, nego Dom naroda, konačno se jasno vidi da moji i stavovi političke opcije kojoj pripadam, nisu vezani isključivo za pitanje jedne pozicije, nego se radi o tome hoćemo li dopustiti da susjedna država otima dio suvereniteta države Bosne i Hercegovine kroz potpunu HDZ-ovu kontrolu Doma naroda. Gdje su odjednom isparile sve one kritike u kojima se ocjenjuje da čitava stvar leži u jednoj poziciji”, kazao je Komšić.

Dnevnik.ba

28. rujan 2022 05:53