StoryEditor

Komšić: Prošlo je vrijeme kad je Sarajevo "zbog mira u kući" popuštalo

Piše D  /  22.08.2019., 10:08h

- To nije moguće nigdje, pa nije ni u Bosni i Hercegovini. Ako bi se ovo što se sada događa moglo nazvati najvećom krizom, postavlja se pitanje kako bi sutra mogli nazvati stanje u kojemu se politički procesi vode izvan poštivanja zakona i odluka institucija države Bosne i Hercegovine. To je gore od „najveće krize“ - poručio je Komšić u intervjuu za Glas Srpske.

Naglašava kako neće dopustiti to da je jedini način da se izađe iz „najveće krize“ mirenje sa tim da se ne poštuju zakoni i odluke institucija države Bosne i Hercegovine.

- Politike koje ispoljavaju takvu aroganciju moraju znati kako je prošlo vrijeme kada se zbog mira u kući, odavde iz Sarajeva, bilo spremno da se zanemare i zakoni i interesi države - rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik najavio je kako neće glasati za Godišnji nacionalni plan (ANP). Upitan znači li to da će BiH do narednih izbora izvršna i zakonodavna vlast ostati „zakovane“, te da cijela BiH bude „slučaj“ poput Mostara, predsjedavajući je rekao kako se nada da "gospodin Dodik neće i dalje žrtvovati svog kandidata za mandatara, samo zato kako bi i dalje bio u prilici da nepoštivanjem zakona i odluka institucija države Bosne i Hercegovine i nepoštivanjem međunarodno preuzetih obaveza, blokira formiranje vlasti".

- Dodik sada nosi taj teret. Do kada će ga nositi to ćemo vidjeti. Sumnjam kako on želi da ga se, posebno u Europskoj uniji, shvati kao glavnog kočničara. Za sada to, na njegovu, pa čak i na moju žalost, jer smo kolege u Predsjedništvu, on jeste - rekao je, između ostalog, Komšić za Glas Srpske.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 21:40