Article_Top_970x250

Komšić priznao da savršeno poznaje nacionalne prilike u BiH, no ne odustaje od planova krađe prava Hrvatima

Lider DF

Komšić priznao da savršeno poznaje nacionalne prilike u BiH, no ne odustaje od planova krađe prava Hrvatima

ožu 20, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U najnovijem priopćenju izdanom na stranicama Demokratske Fronte, Željko Komšić se obrušio na potencijalne kolege iz SDP-a koji su propitivali njegovu kandidaturu.

Mesijanskim nastupom, Komšić ponavlja po tko zna koji put kako je on taj koji spašava Bosnu i Hercegovinu od bezobraznih nacionalista. Pri tome ističe jednu jako bitnu istinu, odnosno, vlastitu svjesnost o tome kako je i koliko BiH nacionalno podijeljenja po strukturi stanovništva... Ne nudeći bilo kakvog rješenja za taj "problem" Komšić je po tko zna koji put pokazao u kojem smjeru njegova politika ide. 

"U postratnom periodu, čak i onima koji se ne bave politikom, jasno je da je etnonacionalni koncept vlasti doživio svoju kritičnu tačku, sa ozbiljnim prijetnjama ugrožavanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH. Nacionalna struktura stanovništva u 143 općine u BiH, je krajnje zabrinjavajuća. U Republici Srpskoj kao i na prostoru sa bošnjačkom ili hrvatskom većinom u FBiH, nacionalni omjer stanovništva se kreće od 83% do 97%, većinskog naroda. Zabrinjavajući podatak o većinskom procentu stanovništva jedne nacionalnosti u većini općina u BiH, zahtijeva jasan stav i nedvojbenu političku odluku, kojom će se zauvijek stati na put etničkoj i teritorijalnoj podjeli BiH", navodi se u DF-ovom priopćenju.

Pročitajte i ovo: Nema tu ljevice, sve je to bošnjačka struktura, kako god se zvali

Komšić se ne trudi pokazati kako bi se to trebalo promijeniti, niti objašnjava što je u svemu tome toliko strašno. Država je nacionalno podijeljena i što onda? Što bi trebali? Raditi prisilni premještaj stanovništva pa Hrvate iz ŽZH preseliti u Cazin, a tamošnje muslimane doseliti u Grude i Široki Brijeg? Komšić tu ne daje nikakvo rješenje, a njega u biti i nema. Nacionalno podijeljenja država koja je kao takva realnost, može smetati samo likovima poput njega koji preko tuđih leđa, poprečnim putevima žele do najviših državnih funkcija. Na taj način, BiH nikada neće postati građanska u europskom smislu riječi najviše zbog toga što se ta građanština gura silom.

Mesija

Komšić je toliko duboko uvjeren u svoje mesijansko poslanje pa svima pokušava pojasniti kako je upravo on taj koji spašava građansku Bosnu i Hercegovinu, unatoč tome što je on jedan od najzaslužnijih za prostituiranje ovog pojma. Ako je bilo onih koji vjeruju u građansku BiH, Komšić ih je razuvjerio: 

"Važnost kandidature predsjednika Demokratske fronte za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, od esencijalne je važnosti u borbi za građansku Bosnu i Hercegovinu i to nijedan građanin a ponajmanje političke partije ljevice ne smiju previdjeti. Stoga je zahtjev rukovodstva SDP-a da Željko Komšić povuče svoju kandidaturu na poziciju člana Predsjedništva, politički nerazuman i blago rečeno opasan, ako ga posmatramo sa aspekta eventualnog odsustva ili povlačenja kandidature. Ne postoji drugi političar kome se tako otvoreno i građanski vjeruje a ne postoji niko drugi koga bi nacionalne stranke prepoznale kao barijeru u ostvarivanju dobro poznatih ciljeva. Vrijeme koje je pred nama je vrijeme usaglašavanja Izbornog programa i javnih politika, vrijeme ozbiljnih kadrovskih rješenja i propitivanja kao i realna procjena naših prednosti i evidentnih slabosti nacionalnih stranaka", navodi se dalje u priopćenju.

Ujedinjeni do fotelja

Na kraju priopćenja iz DF-a su pozvali na postizbornu i/ili predizbornu suradnju stranaka tzv. lijeve političke orijentacije.

"Apelujemo na članove i simpatizere stranaka građanske orijentacije da se suzdrže od nepotrebnih komentara i medijske konfrontacije i da sve svoje kapacitete usmjere na ostvarenje cilja a cilj je dobijanje povjerenja građana BiH i pobjeda na predstojećim Općim izborima 2018 godine. Zajednički predizborni ili postizborni nastup Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte, Naše stranke i Građanske stranke nema alternativu jer je zajednički nastup jedina alternativa za BiH", priopćili su iz DF-a.

I. Crnjac / Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250