Article_Top_970x250

Komšić: Presuda Ljubić je implementirana, ne treba pregovarati o predstavljanju hrvatskog konstitutivnog naroda

jedan od bošnjačkih članova predsjedništva

Komšić: Presuda Ljubić je implementirana, ne treba pregovarati o predstavljanju hrvatskog konstitutivnog naroda

svibnja 06, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Jedan od bošnjačkih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić priopćio je da je pismo europskih zastupnika Borrellu i Varhelyjiu o BiH još jedan dokaz tvrdnje da je odluka Ustavnog suda BiH u 'slučaju Ljubić' implementirana, te da se u BiH mora okrenuti provođenju presuda Europskog suda za ljudska prava.

- Potpuno sam suglasan s ocjenom europskih parlamentaraca da pojedini mediji još uvijek izvještavaju da se pregovori pod okriljem EU u većini fokusiraju na reformu izbornog zakona, i posebno na pitanja vezana uz predstavljanje hrvatskog konstitutivnog naroda, i odluku Ustavnog suda BiH, a da to ne bi trebao biti slučaj, s obzirom na činjenicu da je presuda Ljubić implementirana, te da daljnja manipulacija tom presudom u političke svrhe treba prestati - navodi Komšić.

Također, izražava potpuno slaganje s mišljenjem europskih parlamentaraca o tome da "nastavak insistiranja na provođenju presude koja je već implementirana nije u skladu s preporukama OSCE/ODIHR o izborima koji su prema ključnim prioritetima trebaju uglavnom fokusirati na financiranje stranaka i transparentnost i na popravke pravnog okvira".

Komšić, istovremeno, smatra da je Mišljenje europskih parlamentaraca "još jedan snažan dokaz da se presudom u slučaju Ljubić manipuliralo s ciljem ostvarivanja političkih ciljeva koji su izvan dometa te presude, odnosno s ciljem daljeg jačanja antieuropskog etničkog predstavljanja putem biranja svih 17 izaslanika iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH od strane HDZ-a, i s ciljem formiranja etničke izborne jedinice".

- Sve što su europski parlamentarci u tome pogledu iznijeli u pismu Borrellu i Varhelyjiu, govorim već godinama. Raduje me ipak da sada stvari postaju jasnije. Nemoguće je dakle udovoljiti zahtjevima HDZ-a i službenog Zagreba, a pri tome ne prekršiti europske pravne standarde i ne pogaziti presude Europskog suda za ljudska prava - poručio je Komšić, priopćeno je iz njegovog kabineta.

Dnevnik.ba