StoryEditor

Komšić postaje sve veći teret Bošnjacima

Piše D  /  01.10.2020., 02:10h

Ovim riječima rezultate odvojenih posjeta Hrvatskoj prvo srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a potom lidera HDZ-a i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, ocjenjuje profesor međunarodnih odnosa na banjalučkom Fakultetu političkih znanosti Željko Budimir, piše Glas Srpske.

Najznačajnije je to što je kristalno jasno stavljeno do znanja da Željko Komšić definitivno ne predstavlja Hrvate i da ga u toj ulozi ne prihvaćaju ni Hrvati u BiH, ni hrvatska država – ističe Budimir.

Komentirajući navode hrvatskih medija da je Izetbegović u Zagrebu insistirao na tome da Milanović prvo razgovara s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, što je hrvatski predsjednik odbio, Budimir kaže da su mediji u pravu kada tvrde da predsjednik Hrvatske važne razgovore može voditi samo s onima koji su najviše u poziciji da artikuliraju stavove tri konstitutivna naroda u BiH, a kada je riječ o Bošnjacima i Hrvatima, to nisu ni Šefik Džaferović ni Željko Komšić.

Izetbegović u suštini nije ni mogao da se sastane s Milanovićem zato što to nije u skladu s diplomatskim pravilima i praksom. Kao član Kolegija Doma naroda BiH on može da se sastane s ljudima iz rukovodstva Hrvatskog sabora ili u drugom slučaju s liderom stranke, a koliko sam shvatio, upravo u tom svojstvu je i razgovarao s Plenkovićem koji je lider HDZ-a – kaže Budimir.

Međutim, nastavlja on, Izetbegovićev potez pokazuje kakva je, u stvari, bošnjačka politika.

Oni se stalno ljute na neku situaciju koja ne odgovara njihovoj projekciji stvarnosti, a Izetbegović je u Zagrebu pokušao da se ponaša onako kako se ponaša u Sarajevu i da govori tko što treba raditi i kako stvari treba da se postavljaju. Što se tiče Milanovićeve reakcije, ona odgovara reakciji ozbiljnog šefa države koji ne prihvaća nikakva uvjetovanja, jer se u jednoj suverenoj državi ne može očekivati da se pristaje na ucjene te vrste – kaže Budimir.

Politički analitičar Pejo Gašparević dijeli njegovo mišljenje u vezi s Komšićem, ali kaže da ne treba isključiti mogućnost da u svemu tome ima i bošnjačke političke taktike.

Moguće je da je u pitanju taktika da Komšić bude doveden u situaciju da nije nikome prihvatljiv i u poziciju da njegov politički angažman postane apsolutno beskoristan. Zašto stvari ne promatrati tako da ga se Bošnjaci žele riješiti, ali tako da ne ispadne da su ga oni uklonili – kaže Gašparević dodajući da bi se moglo dogoditi da Komšić na kraju Bošnjacima postane najveći teret.

On dodaje da ovo što se događalo proteklih dana predstavlja do sada najozbiljniji angažman Zagreba na planu zaštite interesa Hrvata u BiH.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 22:19