31.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Odrzana je 21. redovna sjednica Predsjednistva BiH. Zeljko Komsic Photo: Armin Durgut/PIXSELLARMIN DURGUT/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
odgovor

Komšić poručio Izetbegoviću: Nikada nisam želio prihvatiti Fuleov prijedlog

Piše desk  /  30.09.2021., 23:21h
Nakon što je Bakir Izetbegović izjavio kako će pokušati uvjeriti predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića da je Fuleov model izbornih reformi za BiH najbolje rješenje, oglasio se i Komšić te je naveo da ga na prihvaćanje tog principa nitko ne može uvjeriti.

Kako je naveo predsjedavajući Predsjedništva BiH u izjavi za Klix.ba, Bakir Izetbegović ga već nekoliko godina pokušava uvjeriti da je ovaj model izbornih reformi najbolji. Međutim, kako naglašava Komšić, nikada nije želio prihvatiti Fuleov prijedlog kao rješenje za BiH.

"Već me par godina uvjerava i nije me mogao uvjeriti. Nejednaka vrijednost glasa ljudi u BiH nije standard koji je prihvatljiv! A ako on vjeruje da je to dobar model, onda neka SDA, HDZ i SNSD, koji svakako imaju većinu to izglasaju i neka nose odgovornost za taj potez. Ako slučajno prođe taj model, sigurno mogu očekivati novu apelaciji pred sudom u Strassbourgu", rekao je Komšić za Klix.ba.

Inače, predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostovao je večeras na Federalnoj televiziji gdje je između ostalog govorio i o rješenjima izbornog zakonodavstva u BiH.

Što je podrazumijevao prijedlog Štefana Fulea o Izbornom zakonu BiH koji se ponovo aktualizira

"Travanjski paket je imao za cilj riješiti pitanje Sejdić-Finci i svakom dati mogućnost da bude biran. Fileov model je to isto samo na direktan način. Ja s Komšićem imam dogovor da ćemo zajedno ići u ovu priču i da ćemo zajedno zastupati stavove. Pokušat ću uvjeriti Komšića da je bolje ići na direktni model. Ako prepustimo kroz indirektni model izbor predsjednicima stranaka, tko zna kada ćemo imati formirano Predsjedništvo BiH", rekao je Izetbegović.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:19