Article_Top_970x250

"Komšić podvaljuje i govori neistine, to nismo očekivali od jednog patriote"

narod i pravda

"Komšić podvaljuje i govori neistine, to nismo očekivali od jednog patriote"

pro 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Narod i Pravd odbacuju kao potpuno zlonamjerne i netočne tvrdnje o bivšem muftiji Muameru Zukorliću i njegovom navodnom utjecaju u Kantonu Sarajevo referirajući se na Komšićevu izjavu da je „protiv Zukorlića, a za Marija Nenadića“.

Iz Naroda i pravde čiji je predsjednik Elmedin Konaković oglasili su se priopćenjem za javnost povodom, kako su naveli, izjava predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića i DF-a Željka Komšića kojima su se na pogrdan način izražavali o imamima i uglednim članovima Islamske zajednice u BiH.

Iz Naroda i pravde su poručili kako su takve uvrede neprimjerene i nedopustive.

"Izjava lidera SBB-a Fahrudina Radončića da je jedan sarajevski imam radikalan, i to imam džamije u čijem haremu je sjedište reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, opasna je na više nivoa. Takva izjava dolazi u danima kada nam iz Srbije stižu uvrede o Sarajevu kao 'džamahiriji', a identična terminologija o 'radikalima' konstantno nam se servira i iz Zagreba i drugih islamofobičnih krugova. Ovakvim neodgovornim izjavama imamima se crtaju mete, a posebno je opasno kad to radi budući ministar sigurnosti BiH“, navodi se u reakciji Naroda i Pravde, koku prenosi Klix.

Iz Naroda i Pravde pozivaju da se Islamska zajednica u BiH ne koristi u političkim obračunima jer se radi o instituciji od nemjerljivog značaja i temelju duhovnosti Bošnjaka u BiH, regiji i dijaspori.

"Sa gnušanjem odbacujemo i izjave Željka Komšića o tome kako 'Konaković neće dijeliti pare efendijama'. U više navrata smo pojašnjavali kako je predsjednik Naroda i Pravde i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković novac donirao Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, dakle ne pojedincu već instituciji. Ponosni smo na tu donaciju Islamskoj zajednici, kao što smo ponosni i na donacije drugim vjerskim zajednicama, humanitarnim udruženjima, boračkim udruženjima, povratnicima u Srebrenici itd. Žao nam je što se Komšić svrstao sa onima koji se, umjesto sa imamima, solidariziraju s tajkunima koji godinama ne plaćaju vodu i odvoz smeća, kradu na tenderima...“, kaže se u priopćenju Naroda i Pravde navodeći spisak onih koji su dobili donacije: “Žene žrtve rata”, “Forum parlamentaraca”, “Preporod”, “Srpsko građansko vijeće”, “Hrvatsko narodno vijeće u BiH”, “Savez udruženja Zlatnih ljiljana i Zlatna policijska značka”, povratnički “FK Podrinje-Janja”, “Hagada”, “Pripadnici policije MUP-a RBiH 1991-1995”, “Roditelji ubijene djece Sarajeva”, “Društvo fizičara”, Reprezentacija dijabetičara koja je osvojila zlato na Evropskom prvenstvu, “KK Real Way”, “KUD Saobraćajac”, “KUD Osman Džafić”, “Sportski avijatičari”", naveli su.

Također, iz Naroda i Pravde odbacuju kao potpuno zlonamjerne i netočne tvrdnje o bivšem muftiji Muameru Zukorliću i njegovom navodnom utjecaju u Kantonu Sarajevo referirajući se na Komšićevu izjavu da je „protiv Zukorlića, a za Marija Nenadića“.

„Žao nam je što se Komšić spustio na taj nivo da podvaljuje i govori neistine, to nismo očekivali od jednog patriote. Kantonom Sarajevo sada ni na koji način ne upravlja Zukorlić već oni koji su prijavili svoju imovinu, koji su jasno rekli ne nepotizmu i korupciji, oni koji se izjašnjavaju i kao Bosanci, i kao Bošnjaci, i kao Hrvati i kao Srbi, oni čija su imena Edin, Srđan, Lejla, Admir, Danijela... Mi smo svjesni da većinu u novoj koaliciji imaju razne budnje, ćesiri, sarajlići, hubijari i drugi, o čijoj bahatosti javnost već dovoljno zna. Komšić bi se o budućem koalicionom partneru najbolje mogao informirati u Općinskom sudu Sarajevu gdje je baš u tijeku suđenje dijelu najvišeg rukovodstva SDA za kriminal na koji smo upozoravali godinama“, kaže se na kraju priopćenja.

Dnevnik.ba