StoryEditor
izbori za predsjedništvo

Komšić je pobijedio u svim većinski bošnjačkim, a Krišto u svim većinski hrvatskim županijama. Izetbegović poražen u svim županijama

Piše desk  /  02.10.2022., 23:09h

Nakon neslužbeno prebrojanih 77,15 posto glasova, točnije 671.475 glasova, a iz izbornog centra SDA navedeno je da uvjerljivo vodi Denis Bećirović nad Bakirom Izetbegovićem (SDA) u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Neslužbeni podaci ukazuju da Izetbegović gubi i u svim županijama.

Tako je Bećirović u prednosti i u Bosansko-podrinjskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Županiji Sarajevo, Hercegbosanskoj, Posavskoj, Srednjobosanskoj Tuzlanskoj, Unsko-sanskoj i Zeničko-dobojskoj.

Najveća razlika je u Županiji Sarajevo gdje Bećirović ima 72.095, a Izetbegović 30.187 glasova (Izetbegović 41.908 glasova manje), dok u Hercegbosanskoj Izetbegović ima samo glas manje od Bećirovića. Mirsad Hadžikadić je u svakoj županiji na trećem mjestu.

Željko Komšić (DF) u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva vodi u Bosansko-podrinjskoj, Županiji Sarajevo, Tuzlanskoj, Unsko-sanskoj i Zeničko-dobojskoj, dok Borjana Krišto (HDZ BiH) ima više glasova u županijama u kojima je većinsko hrvatsko stanovništvo (Hercegovačko-neretvanska, Hercegbosanska, Posavska, Srednjobosanska).

U ukupnom zbroju Komšić je u uvjerljivoj prednosti nad Krišto.

Dnevnik.ba

28. studeni 2022 14:45