Article_Top_970x250

Komšić pisao čelnicima EU: "Time bi bila poslana pogrešna poruka..."

drugi bošnjački član predsjedništva

Komšić pisao čelnicima EU: "Time bi bila poslana pogrešna poruka..."

lis 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je pismo Donaldu Tusku, predsjedniku Europskog vijeća, Jean-Claude Junckeru, predsjedniku Europske komisije, Ursuli von der Leyen, novoizabranoj predsjednici Europske komisije, Federici Mogherini, visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku i Johannesu Hahnu, komesaru za proširenje i dobrosusjedsku politiku.

Komšić je liderima Europske unije pisao povodom aktualnih rasprava u Europskoj uniji o započinjaju pregovora Republike Sjeverne Makedonije i Republike Albanije s Europskom komisijom, imajući u vidu da je otpočinjanje pregovora postalo upitno, priopćeno je iz kabineta drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Komšić je u pismu naveo kako je njegovo mišljenje da je iznimno važno da Spomenute dvije države ubrzano nastave svoj put u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja koji se odnosi isključivo na zemlje Jugoistočne Evrope, a čime se zapravo šalje pozitivna poruka cijeloj regiji i samim tim i Bosni i Hercegovini.

„S obzirom da je Europska komisija već konstatirala da su Republika Sjeverna Makedonija i Republika Albanija ispunile tražene kriterije za otvaranje pregovora i ako njihov zahtjev bude odbijen, smatram da se time šalje pogrešna poruka i mojoj zemlji kako rad i donošenje teških odluka koje nas čekaju jednostavno ne daju očekivani rezultat“, naveo je u pismu Željko Komšić.

„U slučaju da ne dođe do započinjanja pregovora mislim da bi to moglo usporiti i proces realizacije mjera i preporuka iz mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, kao i proces prihvaćanja europskih standarda za koje se zalažem. O mogućem porastu euroskepticizma u zemljama regije, kao i o mogućnosti pojačanja prisustva nekih drugih faktora i utjecaja u regiji, mislim da nije potrebno posebno ni govoriti“, dodao je Komšić.

Komšić je također naveo da se obraća iz solidarnosti prema prijateljskim zemljama i iz želje da sve zemlje regije jednoga dana budu punopravne članice Europske unije.

„Iz razloga principijelnosti kada govorimo o ispunjenim kriterijima koji se postavljaju pred pojedine zemlje, solidarnosti s prijateljskim zemljama regije i želje da sve zemlje regije jednoga dana budu punopravni članovi Europske unije, izražavam nadu da će odluka o započinjanju pregovora a Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom biti pozitivna“, zaključio je u pismu Komšić.

Dnevnik.ba