StoryEditor

Komšić optužio Čovića za veleizdaju

Piše D  /  02.08.2018., 01:08h

Komšić tvrdi da se radi o jedinstvenom primjeru u svijetu da se kolektivni šef jedne države stavio na stranu one države koja unatoč međunarodnim konvencijama ugrožava interes države koju zastupa, i to, kako je Komšić naveo, samo formalno.

On je ponovno optužio službeni Zagreb za rušenje Bosne i Hercegovine.

"Neka priča tko šta hoće, ja ću reći ono što je mnogima, ali nažalost ne još svima jasno. Dotični je samo izvođač radova na rušenju Bosne i Hercegovine čega je naručitelj susjedna Hrvatska.

Službeni Zagreb u kontinuitetu podriva integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine kao države, krši međunarodne konvencije na štetu BiH, otuđuje imovinu BiH u Hrvatskoj, vrši pritisak s ciljem da bi promjenio pravno-politički karakter Federacije, da bi mirnim putem ostvarili ono što Franjo Tuđman nije uspio ni putem Udruženog zločinačkog poduhvata.

Neki kažu da ovakve ocjene nisu diplomatske. Možda i nisu, možda treba izmisliti neke nove riječi za ovo što se Bosni i Hercegovini čini", rekao je Komšić.

"Prije jedanaest godina tadašnji premijer Hrvatske Ivo Sanader prilikom posjete Mostaru, kazao je da će se Pelješki most graditi bez obzira na stav Bosne i Hercegovine. Podsjećanja radi, tada sam rekao da je nedopustiv takav odnos hrvatskog premijera, kao i odnos prema BiH u cijelosti, te da ćemo u slučaju da se gradnja ne usuglasi tužiti Hrvatsku. Pošto ništa nije usuglašeno, a bespravna gradnja je počela, i dalje ostajem pri izrečenom. Ukoliko ikad budem u prilici da kao član Predsjedništva BiH, a pozivajući se na Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravu mora, tužimo Hrvatsku, i ukoliko za to u Predsjedništvu budemo imali potrebnu većinu to ćemo i uraditi. Sada to nije moguće, jer u Predsjedništvu BiH sjede veleizdajnici, ali će nadam se, biti moguće još krajem ove godine", zaključio je Komšić.

Hrvatski Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i ministricom vanjskih poslova i potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske Marijom Pejčinović- Burić.

Na kraju susreta Čović je čestitao Plenkoviću početak gradnje Pelješkog mosta, kazavši da je to trenutno najveći i najznačajniji projekt na ovim prostorima. Njegov puni značaj tek će se pokazati u budućnosti, jer je to projekt od nadnacionalnog značaja koji ne povezuje samo teritorij Republike Hrvatske, već i područje šire regije i Europske unije.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:22