Article_Top_970x250

Komšić opet udara po Hrvatskoj: Rade nam probleme...

drugi bošnjački član predsjedništva

Komšić opet udara po Hrvatskoj: Rade nam probleme...

lip 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: N1

Hrvatska nam pravi problem, migrante koji nikada nisu bili u BiH deportira u Bihać, izjavio je to član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prenosi NAP.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je na pitanja novinara smatra li da susjedna Bosna i Hercegovina stvara probleme Hrvatskoj u vezi s migrantima, odgovorila: „Ja bih voljela vjerovati da ne, ali očito je da problema ima i zato sam rekla da moramo biti u neprestanom kontaktu sa susjednim državama, razgovarati s njima i rješavati sve - ne samo na razini SOA-e, nego i politički."

Odgovarajući na pitanje novinske agencije Patria Komšić je u srijedu izjavio da predsjednica Hrvatske izvrće teze kada je u pitanju migrantska kriza u regiji, te da Hrvatska probleme stvara Bosni i Hercegovini, a ne Bosna i Hercegovina Hrvatskoj.

"Postoje slučajevi gdje je hrvatska policija u Bosnu i Hercegovinu vratila čak i one migrante za koje ne postoji dokazi da su na teritorij Hrvatske ušli iz Bosne i Hercegovine“, rekao je Komšić.

"Također, HDZ BiH kao sestrinska stranka HDZ-a iz Hrvatske ima apsolutni utjecaj na Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. I, umjesto da Granična policija Bosne i Hercegovine maksimalno štiti granicu između Bosne i Hercegovine i Srbije, odakle migranti u najvećoj mjeri i ulaze u našu zemlju, Granična policija BiH energiju troši da štiti granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zbog toga imamo situaciju da migranti relativno lako uđu u Bosnu i Hercegovinu, ali ne mogu izaći iz zemlje. Stvara se dojama kao da naši susjedi namjerno gomilaju migrante u Bosnu i Hercegovinu", rekao je Komšić.

Drugi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je predsjednicu Hrvatske Grabar-Kitarović da problemu migrantske krize pristupe zajedno, na ozbiljan državnički način kao bi, poručio je, zaštitili i građane Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i same migrante i izbjeglice.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250