Article_Top_970x250

Komšić: Odlukom SIP-a prekršen Ustav FBIH

žalit će se sudu bih

Komšić: Odlukom SIP-a prekršen Ustav FBIH

pro 18, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Drugi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je nakon odluke SIP-a da se za popunu Doma naroda Parlamenta FBiH koristi popis stanovništva iz 2013. godine te naglasio da će na takvu odluku uputiti prigovor Žalbenom odjelu Suda Bosne i Hercegovine.

Komšić navodi kako je takvom odlukom SIP-a "brutalno prekršen Ustav FBiH. Točnije amandman 51 Ustava Federacije".

U tome amandmanu jasno piše, podsjeća Komšić, da će se objavljeni rezultati popisa stanovništva iz 1991. godine na odgovarajući način koristiti za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.

- Obzirom da Aneks 7 nije implementiran, a implementiranim ga može proglasiti ili Parlamentarna skupština BiH ili visoki predstavnik u BiH, ova odluka SIP-a predstavlja flagrantno kršenje Ustava FBiH.

Ovakva odluka SIP-a nije nikakvo kompromisno rješenje, kako će se to već nastojati predstaviti. Nije moguće malo prekršiti Ustav. Nije li u jednom segmentu prekršen Ustav, on je prekršen u cijelosti. Političke kompromise nije moguće praviti u pogledu ustavnopravnih pitanja, jer kad je u pitanju zaštita Ustava ne smije i neće biti nikakvih kompromisa. Stoga ću u najkraćem roku na ovakvu odluku uputiti prigovor Žalbenom odjelu Suda Bosne i Hercegovine - navodi član Predsjedništva BiH Željko Komšić povodom odluke SIP-a.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250