StoryEditor
podnio zahtjev

Komšić od Ustavnog suda zahtijeva da se neustavnim proglasi jednakost Doma Naroda i Zastupničkog Doma Parlamenta

Piše fena  /  30.05.2022., 11:58h

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić podnio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti niza odredbi Ustava Federacije BiH i Ustava Republike Srpske, potvrđeno je Feni u Kabinetu člana Predsjedništva BiH.

- Zahtjevom se od Ustavnog suda BiH traži da proglasi neustavnim odredbe koje isključivo konstitutivnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao vitalni interes proglase sve što žele i tako blokiraju sve zakonodavne postupke - ističe se. 

Iz Komšićevog kabineta kažu da ne mogu samo konstitutivni narodi biti adekvatno zastupljeni u izvršnim i pravosudnim organima vlasti, utjecati na ustavne amandmane, a time i ustavne reforme, odlučivati kada je u pitanju organizacija organa javne vlasti, te da jedino oni odlučuju o sustavu javnog informiranja, kao i to da ne mogu samo konstitutivni narodi imati mogućnost da svako pitanje proglase vitalnim nacionalnim interesnom.

Navode iz kabineta i da je to diskriminatoran način u kojem pripadnici Ostalih/manjina i građana Bosne i Hercegovine nemaju nikakva prava u tom procesu.

- Prema sadašnjim rješenjima, nečija etnička pripadnost je važnija od sposobnosti, obrazovanja, znanja i vještina. Zar je moguće da se u državi BiH, netko tko se izjašnjava kao Bosanac i/ili Hercegovac smatra manjinom u svojoj državi. I to nije slučaj samo s građanima i pripadnicima Ostalih, jer svaka osoba u ovoj državi mora imati jednaka prava što je temelj svake demokracije. Sve drugo je segregacija i diskriminacija, koja u konačnici rezultira autokracijom kao metodom obnašanja vlasti - navode iz Komšićevog kabineta.

Zahtjevom se traži da se utvrdi i da su odredbe kojim se svaka odluka/zakon mora usvojiti u oba parlamentarna doma, Zastupničkom i Domu naroda, i to u istovjetnom tekstu nespojive s principom demokracije, obvezom primjene principa međunarodnog prava, zabranom diskriminacije i zaštitom ljudskih prava uopće, koji su sastavni dio Ustava BiH kao njegov Aneks I.

Upozoravaju da je takav sustav neodrživ te da dovodi do daljnjih podjela u društvu, a od BiH pravi državu u kojoj ne postoji potpuna demokracija jer postoje "samo konstitutivni narodi, a svi drugi su u podređenom položaju".

- Zastupnike u Zastupnički dom biraju građani na slobodnim izborima, dok izaslanike u Dom naroda ili Vijeće naroda imenuju političke stranke u okviru političkog dogovora i ti gornji domovi vrše udar na temeljnu demokraciju jer ne predstavljaju legitimnu volju glasača, što mora biti promijenjeno - smatraju u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2022 10:44