StoryEditor

Komšić o Mesićevom pismu Bidenu: BiH će kad-tad biti građanska država

Piše D  /  13.01.2021., 02:01h

"Mislim da predsjednik Mesić, kao iskusan političar i čovjek koji je dokazano dobronamjeran prema Bosni i Hercegovini i svim njenim ljudima, sasvim ispravno shvaća što je potrebno našoj zemlji i gdje se nalazi svojevrstan izlaz iz ovog našeg političkog i društvenog kaosa. Takozvani koncept konstitutivnosti, kao način društvenog i državnog uređenja Bosne i Hercegovine, osim što je prevaziđen kao koncept i model u svim demokratskim društvima, u Bosni i Hercegovini je nepresušan izvor konflikata svih vrsta. Etničkih pogotovo", kaže za Radiosarajevio.ba Komšić.

Prema riječima Komšića, građanski model uređenja države i društva je "spasonosan koncept za Bosnu i Hercegovinu i jedini model koji jamči potpunu zaštitu prava svakog građanina, uključujući i prava koja proizlaze iz etničke pripadnosti svakog građanina".

"Stipe Mesić, za razliku od mnogih političara, novinara, javnih djelatnika, itd. iz Republike Hrvatske pokazuje da razumije Bosnu i Hercegovinu i da je prijatelj naše zemlje. Bosna i Hercegovina će kad-tad biti građanska država, i na tome treba strpljivo i predano raditi. Svi mi znamo da to ne može biti odmah sutra, ali mi koji vjerujemo u ovu zemlju moramo imati tu vrstu svijesti", zaključio je Komšić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 10:10