Article_Top_970x250

KOMŠIĆ O FORMIRANJU VLASTI: Nema kompromisa, nema pomaka

Sjednica predsjedništva

KOMŠIĆ O FORMIRANJU VLASTI: Nema kompromisa, nema pomaka

ruj 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je nakon današnje sjednice Predsjedništva BiH da su trojica članova razgovarali o ukupnoj situaciji u zemlji te su pokušali doći do kompromisa kada je riječ o formiranju vlasti, odnosno o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO.

On je kazao da o tome nema kompromisa, odnosno nema nikakvih pomaka. Kazao je da na prethodnom sastanku koji su održali s veleposlanicima SAD-a Ericom Nelsonom, Italije Nicolom Minasijem, Francuske Guillaumeom Roussonom, Velike Britanije Matthewom Fieldom i Njemačke Margret Uebber nisu trpjeli kritike od navedenih diplomata, prenosi Klix.

"Slušali smo što imaju kazati, a mi smo rekli što mislimo", kazao je Komšić, odgovarajući na novinarska pitanja.

Inače, ovo je bila prva sjednica Predsjedništva BiH nakon prošlomjesečnog zasjedanja kada je s dnevnog reda skinuta točka koja se odnosila na ANP i izbor mandatara za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH.

Kada je riječ o za sutra najavljenom sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, SDS-a Mirkom Šarovićem, PDP-a Branislavom Borenovićem i drugima, Komšić je kazao da se nada da će Vučić biti "mudriji od nekih naših političara".

Potvrdio je da je Predsjedništvo BiH prihvatilo Vučićev poziv da 8. listopada odu u Beograd gdje će biti održana trilaterala Srbije, BiH i Turske.

Komšić je prokomentirao i informaciju o tome da je Vijeće ministara odobrilo tri milijuna KM koje je Predsjedništvo BiH tražilo za završetak radova na prijelazu Bratunac – Ljubovija, ali da je došlo do blokade po ovom pitanju.

On je kazao da je tu bilo određenih neslaganja te je spomenuo zamjenika ministra prometa i komunikacija BiH Sašu Dalipagića.

"Besmisleno je da to stoji, riječ je o mostu koji je životnog karaktera, koji je bitan za ljude, a postao je predmet raznih igara i možda političkog ucjenjivanja", naveo je Komšić.

Dnevnik.ba