Article_Top_970x250

KOMŠIĆ NASTAVLJA S NEGIRANJEM BIH: Konstitutivnost naroda je prevaziđen koncept

drugi bošnjački član predsjedništva

KOMŠIĆ NASTAVLJA S NEGIRANJEM BIH: Konstitutivnost naroda je prevaziđen koncept

lip 13, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Zbog forsiranja prevaziđenog etničkog koncepta konstitutivnosti naroda Hrvatska dolazi u sukob sa NATO-om. Vrlo je jasno iz presuda Europskog suda za ljudska prava, da se u BiH treba odbaciti taj koncept, kao što je jasno da smo se u Programu reformi (ANP) obuvezali na jednakopravnost svih građana, a ne na tzv. konstitutivnost naroda", kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Teško da jedna Hrvatska, ističe on, može zaustaviti ono što je interes NATO-a, k tome zalažući se za ono što nisu NATO i EU standardi.

“Mi smo u proteklim godinama i proteklim danima pokušavali da objasnimo hrvatskim dužnosnicima da je ono što traže u BiH nespojivo sa NATO-om. Sad u NATO-u trebaju odlučiti da li su im važniji standardi i interesi alijanse, ili antinato i antieuropski standardi dužnosnika iz Hrvatske. Dobro je da se situacija kristališe i da stvari postaju jasnije”, zaključuje Komšić, prenosi N1.

Podsjetimo, Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske kazao je danas kako se neće dati suglasnost na završnu deklaraciju NATO-a jer “netko ima problem da se u njoj spominje Dejtonski sporazum i tri konstitutivna naroda”. Dodao je da deklaracija izgleda kao da ju je pisala neka “nevladina udruga iz Sarajeva”.

Dnevnik.ba