StoryEditor

Komšić na skupštini novoosnovane stranke: ´Ovo je treća povijesna prilika, dvije smo propustili´

Piše D  /  29.06.2019., 04:06h

Prva je, kaže, bila 2006., kad se propustilo usvojiti Travanjski paket. Druga je 2010. i pobjeda SDP-a. 

"To su bile dvije propuštene povijesne prilike. Sad se borimo da dobijemo treću priliku. Jer nakon obje propuštene prilike etničke snage su ojačale. Hoćemo li uspjeti, ovisi od toga koliko smo čestiti i pošteni u međusobnim odnosima, hoće li narod prepoznati čestitu i poštenu namjeru i koliko uspijemo uvjeriti ljude u BiH da je ovo prava stvar i da se treba oduprijeti i SDA-u, i HDZ-u, i SNSD-u na razini koncepta i graditi drugačiju zemlju", rekao je Komšić u svom govoru.

Kazao je da mu je žao što SDP-a danas nema u ovoj priči, iako bi mogao svašta zamjeriti i ljudima u toj stranci i rukovodstvu.

"Ne želim da u BiH na političkoj sceni budu samo etničke politike i da nema alternative tim politikama, ne samo u političkom smislu, nego i u smislu sustava vrijednosti. Strah me da multietnička ideja, lijeva ideja, ne nestane s ovih prostora i da našu realnost, naš život, našu političku scenu, suštinu i sustav vrijednosti potpuno zauzme etnička politika kao sustav vrijednosti. Nažalost, u BiH danas postoji ta opasnost", upozorio je Komšić.

Kaže da je potrebno uvjeriti ljude u BiH da je ideja SPD-a realna i poštena, da u njoj nema ništa podlo i da nije uperena protiv bilo koga, te da joj nije cilj bilo koga oslabiti.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:18