StoryEditor

Komšić na Bobovcu: "BiH nama nije poklonjena, već je teškom mukom izborena"

Piše D  /  25.11.2020., 04:11h

Podsjetio je da se danas obilježava sedamdeset i sedma godišnjica obnove državnosti Bosne i Hercegovine, odnosno godišnjica Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine.

- Mogli bi danas ovdje satima govoriti o tome koliki doprinos obnovi državnosti su dali ljudi poput Rodoljuba Čolakovića, Vojislava Kecmanovića, Avde Hume, Sulejmana Filipovića i mnogih drugih. Pa opet o njima i brojnim drugim herojima i antifašistima ne bi stigli da kažemo sve. O njima neka govori povijest i neka se o njima pišu knjige, kao što to, recimo, čine Francuzi, kada pišu o vođama Francuske revolucije - kazao je Komšić.  

Dodao je da su obišli nekoliko spomen-obilježja, onih iz razdoblja sjećanja na narodnooslobodilačku borbu te spomen-obilježja vezana za period posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu te da su na svim tim spomenicima utkana imena heroja i nevinih žrtava koji su svoje živote dali za BiH.

- Često ostanem zagledan u imena žrtava ispisana na Vracama i na Spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva. I pitam se, što su zločincima ta djeca kriva. Nema odgovora. Osim spoznaje da su ubijena od iste ideologije, ideologije fašizma, mržnje i zla. No, unatoč svemu tome, unatoč tim bolnim činjenicama, BiH nije ubijena niti je ubijena ideja BiH. Ona živi kroz mlađe generacije, koje vole svoju domovinu, a od domovine žele da naprave naprednu i sigurnu državu - istakao je Komšić.

Također je kazao da je kraljevski grad Bobovc, jedan od simbola napredne države Bosne te da je to materijalno svjedočanstvo o snazi BiH i njenoj sposobnosti da bude svoja i ničija drugo do svoja, prenosi Fena.

- Tadašnja država Bosna, iako razapeta između Istoka i Zapada, našla je svoje mjesto pod nebom, jer je, zahvaljujući njenom tadašnjem vođstvu, bila jedna stabilna zemlja koja je čvrsto čuvala svoje granice od vanjskih neprijatelja. Ovdje, na Bobovcu, čuvala se i bosanska kraljevska kruna. Danas ne postoje krune, ali još uvijek postoji država Bosna i Hercegovina. I moramo je čuvati kao krunu napora generacija koje su se za nju borile, od Kulina bana pa do danas - poručio je Komšić. 

Naglasio je da se nikada zastava s ljiljanima ne bi zavijorila kao što je 22. svibnja 1992. godine pred sjedištem Ujedinjenih naroda, da Stjepan II Kotromanić nije podigao taj srednjovjekovni grad i da prije njega Ban Kulin i ostali srednjovjekovni vladari Bosnom nisu upravljali kako su upravljali.

- Ne bi se ljiljani zavijorili 1992. da 25. studenog 1943. godine u Mrkonjić-Gradu, bosanskohercegovački antifašisti nisu obnovili držаvnost Bosne i Hercegovine. Niti bi se dogodilo bez Bosanaca i Hercegovaca koji su bili spremni braniti svoju domovinu, kao krunu napora svojih pradjedova, pod svaku cijenu - naglasio je. 

Komšić je kazao da BiH nije poklonjena te da je teškom mukom izborena.

- Stoga nikome nećemo dozvoliti da nas promocijom i zalaganjem za nekakve nazadne koncepte vraća u bitke koje smo dobili. Budućnost pripada onima koji žele da gledaju naprijed. Vjerujem da sada postoji osnova za napredovanje države, a da ćemo se u prošlost vraćati tek kroz sjećanje - zaključio je Komšić u svom obraćanju na Bobovcu. 

Dnevnik.ba

26. rujan 2021 12:43