StoryEditor

Komšić: Moramo početi raditi na izmjeni Izbornog zakona, pa čak i Ustava BiH

Piše D  /  29.09.2020., 03:09h

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je, uoči posjete Bruxellesu, da europski put BiH nije upitan te da niko u Bosni i Hercegovini to ne dovodi u pitanje, za razliku od NATO puta.

Kaže da ga je iznenadio poziv u Bruxelles jer nije očekivao da će on doći u vrijeme pandemije koronavirusa kada je teško putovati, ali je očigledno da dužnosnici Europske unije koji su pozvali Predsjedništvo BiH u posjetu žele nešto i da im priopće.

- Taj ograničeni napredak koji definitivno jesmo napravili kao država u provođenju ovih 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije postoji, a da li je on razlog za zadovoljstvo, mišljenja sam da se moglo više uraditi - kazao je.

Očekuje da će to biti rečeno i u Bruxellesu, da je BiH napravila neke korake, ali da je trebala ubrzati napredak jer od BiH se očekuje da se donese novi Zakon o javnim nabavkama, izmjenu Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) te da se krene u reformu javne administracije.

Komšić ocjenjuje da je to lakši dio posla i to je metodologija kakvu je postavila Europska komisija, a potom će se morati početi raditi na težim stvarima koje podrazumijevaju ozbiljne izmjene Izbornog zakona, pa čak i Ustava BiH u smislu prije svega implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava.

- Svjesni smo koliko je to teško u političkim odnosima koji vladaju u BiH u ovom trenutku s nadom da će se to promijeniti ubuduće - dodao je Komšić.

Podvukao je da ovo nije jedini poziv u Bruxelles Predsjedništvu BiH koje je pozvano i 9. listopada kada bi se trebali susresti s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, a Komšić očekuje da će se tada razgovarati o istim temama.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić odlaze u službeni posjet Bruxellesu gdje će se sastati s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Marijom Sassolijem.

Planiran je i radni ručak sa komesarom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyjem te susret s potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnu politiku Josephom Borrellom.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:04