StoryEditor
član predsjedništva bih

Komšić: Milanović nije trebao inzistirati na konstitutivnim narodima

Piše hina  /  12.09.2022., 19:35h

Presudom Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića inzistira se na osiguranju legitimnog političkog predstavljanja triju konstitutivnih naroda bez preglasavanja od strane brojnijih zajednica. Ranijom odlukom istoga suda po apelaciji nekadašnjeg bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića konstitutivnost naroda ocijenjena je ‘natkrovljujućim elementom Ustava BiH‘.

Član Predsjedništva Željko Komšić ocijenio je da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nije trebao inzistirati da se u deklaraciji o BiH spomenu konstitutivni narodi i legitimno političko predstavljanje, dok je kolega Milorad Dodik rekao kako Komšić time negira Ustav BiH.

"Milanović nije trebao gurati nešto što ne može proći, a to je takozvano legitimno predstavljanje i konstitutivnost", rekao je Komšić u pisanoj izjavi.

Usvajanje završne deklaracije summita Procesa Brdo-Brijuni izostalo je jer je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović inzistirao da se u dokumentu o BiH spomene da BiH čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda koji moraju imati legitimno izabrane predstavnike u vlasti.

Takvo što su odbili dva člana Predsjedništva BiH izabrana većinskom voljom bošnjačkih birača u BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Komšić je ustvrdio kako je presudom Europskog suda za ljudska prava od BiH u slučaju Zornić zatraženo odbacivanje koncepta konstitutivnosti naroda "na koji se, kako u presudi piše, a ne samo kako mi tvrdimo, moralo pristati uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja.Te presuda integralni je dio Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u EU."

Srpski član državnog vrha BiH Milorad Dodik rekao je kako sadržaj deklaracije o BiH nije uopće prijeporan.

"U prijedlogu Deklaracije se uporabila jedna potpuno ustavna kvalifikacija da BiH čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Gospoda Komšić i Džaferović nisu dopustili spominjanje konstitutivnih naroda što znači da oni ne poštuju sam ustav", istaknuo je Dodik.

Presudom Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića inzistira se na osiguranju legitimnog političkog predstavljanja triju konstitutivnih naroda bez preglasavanja od strane brojnijih zajednica. Ranijom odlukom istoga suda po apelaciji nekadašnjeg bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića konstitutivnost naroda ocijenjena je 'natkrovljujućim elementom Ustava BiH'.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:49