StoryEditor

Komšić izjednačio treći entitet i islamsku republiku u BiH!

Piše Ivan Crnjac  /  05.02.2018., 03:02h

Bakir Izetbegović bio je gost HRT-ove emisije Nedjeljom u 2. 

Kao i inače, nakon nastupa, Izetbegovićevo gostovanje izazvalo je niz reakcija. 

Naime, govoreći o trećem entitetu u BiH, Izetbegović je rekao kako isti nije moguć bez rata. 

Rekao je i kako su zločini počinjeni u Ahmićima i Križančevom selu različiti jer su, prema njegovim navodima, u Križančevom selu stradali "bojovnici HVO-a". 

Reakcije na Izetbegovićevo gostovanje stigle su od niza političara, kako u Hrvatskoj tako i u BiH.

Mostov Miro Bulj reagirao je prvi, HSS-ov Krešo Beljak napisao je na svom Facebook profilu kako je duboko razočaran i ljut, dok je Zdenko Ćosić iz HDZ-a BiH rekao da ga Izetbegović podsjeća na Karadžića iz 1991. 

U nizu reakcija poznatih i manje poznatih političara primjetna je i ona Željka Komšića, predsjednika Demokratske fronte i čovjeka koji je zahvaljujući Bošnjacima dva puta uzrupirao funkciju u Predsjedništvu BiH. U opakoj i krajnje opasnoj izjavi Komšić je pokazao da je u nekim stvarima radikalniji i od samog Izetbegovića. 

Komentirajući navode koje je Izetbegović iznio u emisiji, Komšić je potencijalnu Islamsku republiku u BiH usporedio s trećim, hrvatskim, entitetom. 

Ako želite da provedete anketu među muslimanima u BiH, ljudima koji su religiozni, 95 posto njih bi vjerujem reklo da je protiv toga, rekao je Željko Komšić komentirajući tezu da desne stranke Bošnjaka u BiH teže stvaranju Islamske republike.

Lider Demokratske fronte je rekao da je to jednako nemoguće kao i stvaranje trećeg entiteta, prenosi N1.

"Nema trećeg entiteta. Njega nema jer ne postoji mogućnost da do toga dođe. Ovdje u ovoj zgradi nikada neće biti većina koja bi izglasala stvaranje trećeg entiteta", rekao je Komšić komentirajući izjavu Bakira Izetbegovića do trećeg entiteta u BiH ne može doći bez konflikta i ratnog sukoba.

Komšićevo igranje s postotcima

Ukoliko je i bilo naivaca koji su vjerovali u Komšićeve dobre namjere, ovom izjavom je pokazao što misli. Tvrdnja o 95 posto muslimana u BiH koji bi odbili BiH islamsku republiku ne stoji jer Komšić nije provodio istraživanje na tu temu. Izjednačavanje trećeg entiteta s islamskom republikom samo pokazuje Komšićeve opake namjere jer ova dva pojma ni na koji način nisu slična. Islamska republika uništila bi ostatke BiH i službeno protjerala sve nemuslimane, dok bi treći entitet nedvojbeno smanjio međunacionalne trzavice i konflikte. No to Komšića ne zanima, on je na spinovima i izgradio cijelu političku karijeru.

Ovakvim izjavama Komšić se samo ulizuje potencijalnom biračkom tijelu i svima pokazuje koju zapravo politiku zagovora. Politiku ulizivanja Bošnjacima i politiku nastavka uzrupacije osnovnih i političkih prava Hrvata u BiH.

Bakir priznao 

Čak je i sam Izetbegović u jučerašnjem gostovanju spomenuo da mu je poznata mogućnost da su Komšića zaista birali Bošnjaci, no to ga ne spriječava da pokuša poduzeti išta po tom pitanju, osim načelnog stava kako se on na Komšićevom mjestu ne bi kandidirao. SDA i Izetbegović, odnosno, Komšić i DF, dva su kraja istog štapa. I jedna i druga politika pogubna je za Hrvate, osim što Izetbegović jasnije pokazuje bošnjačke nacionalne stavove dok Komšić svoje uvija u neko imaginarno bosanstvo. To bosanstvo, koje bi dio građana možda i prihvatio, Komšić i slični su unaprijed obezglavili.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:00