StoryEditor
marioneta političkog sarajeva

Komšić Izetbegoviću ponovno ukrao "riječ iz usta", za sve krivi hrvatske i srpske stranke

Piše desk  /  23.06.2022., 17:48h

Jedinu i isključivu odgovornost za što Bosna i Hercegovina ne može dobiti kandidatski status snose HDZ i SNSD. Na to smo upozoravali odmah nakon što je Mišljenje EK o zahtjevu BiH za članstvo u EU objavljeno, kada smo jasno rekli da su HDZ i SNSD dogovorili blokiraje ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja EK, jer im standardi i vrijednosti koje su u Mišljenju sadržani nikako ne odgovaraju, poručio je u četvrtak drugi bošnjački Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

“Još od vremena kada je Europska komisija sačinila i objavila Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, s onih čuvenih 14 ključnih prioriteta, govorili smo da će doći vrijeme kada će Dodik i Čović započeti odmicanje od toga Mišljenja i krenuti da svim silama stopiraju bilo kakav daljnji napredak Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji”, naveo je dalje Komšić, prenosi N1.

Dodao je kako pomenuta dvojica, “valjda nakon što su napokon pročitali Mišljenje Europske komisije, shvatili da se Bosna i Hercegovina kao država, te njen politički sistem mora preoblikovati u skladu sa europskim normama i standardima, Dodik i Čović su uvidjeli da to znači gubitak njihove neograničene političke moći koja proizlazi iz etničkih podjela i mogućnosti blokada kroz domove naroda”.

“Kada bismo ispunili svih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, onda bi to značilo da Bosna i Hercegovina mora biti država jednakopravnih građana, s potpunim poštivanjem ljudskih prava na individualnom nivou, u kojoj postoji vladavina prava kao alat za borbu protiv svakog oblika korupcije i organiziranog kriminala. Takvu normalnu i uređenu državu Bosnu i Hercegovinu, dvojac Dodik-Čović jednostavno neće, te su učinili sve da niti jedan reformski zakon nikada ne bude donesen, čime su u potpunosti onemogućili Bosnu i Hercegovinu da dobije status kandidata za Europsku uniju”, ocijenio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Naveo je kako je DF, prije svega, bio taj koji je predlagali reformske zakone o javnim nabavkama, o reformi pravosuđa, ustavne i izborne reforme u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava…

“Što su Dodik i Čović putem svojih joystick kadrova u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine zakočili u komisijskoj fazi, kako bi spriječili zastupnike da vide naše prijedloge i o tome otvore raspravu. To oni rade već tri godine i kada je Europska unija, htjela pomoći Bosni i Hercegovini tako da umjesto svih 14 ključnih prioriteta, učinimo iskorak donošenjem samo ova tri reformska zakona kako bismo dobili kandidatski status, opet je pomenuti dvojac pokrenuo svoje alate i oborio sva tri reformska zakona”.

Komšić je zaključio kako Bosna i Hercegovina nikada neće ispuniti uvjete ni za kandidatski status ni za članstvo u Europskoj uniji, sve dok se HDZ-u i SNDS-u nekažnjeno dopuštaju blokade prilikom usvajanja reformskih zakona, jer takvo djelovanje prolazi bez sankcija.

“Uvjeren sam da bi "bosanski politički faktor" (kako sebe kolokvijalno nazivaju bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu op.), neovisno o tome da li se radi o državnim ili kantonalnim vlastima, poziciji ili opoziciji za mjesec dana ispunio sve uvjete, jer među bosanskim političkim faktorom po tome pitanju postoji širok konsenzus. Jednako sam uvjeren da u tom ispunjavanju uvjeta HDZ i SNSD ne bi morali niti trebali dati bilo kakav doprinos, osim da ne blokiraju usvajanje zakona. To može biti postignuto jedino značajnim sankcijama pomenutim strankama od strane zemalja EU i same EU.

HDZ i SNDS blokade vrše prije svega u svome interesu, blokiraju i antikorupcijske zakone jer žele da na svojoj etnički omeđenoj teritoriji istovremeno blokiraju državu i da pljačkaju građane koje nominalno predstavljaju, od čega ti građani nemaju nikakvu korist, a društvo i država imaju opću štetu. U širem smislu blokade jednako vrše u interesu onih sila izvan Europske unije a posebno u interesu Rusije kojoj je zastoj BiH na europskom putu u strateškom interesu”, kazao je Komšić.

Na osnovu svega viđenog u protekle tri godine, otkad je Mišljenje EK objavljeno, nitko realan i objektivan, ne može izvući drugačiji zaključak od onog da su sve političke stranke u Bosni i Hercegovini na jednoj strani, a HDZ i SNSD na drugoj, poručio je još.

“I kada se govori da Bosna i Hercegovina nije ništa uradila u proteklom periodu da se približi Europskoj uniji, itekako je važno jasno reći tko u Bosni i Hercegovini nije uradio ništa na tome planu, a uradio je sve protiv toga”, stoji na kraj priopćenju iz Ureda drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba

26. svibanj 2023 17:41