Split, 16.9.2022.- Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjeluje na svečanosti obilježavanja 31. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice u Splitu. U Kaštelanskom zaljevu položio je u more lovorov vijenac u spomen na sve poginule hrvatske mornare. Na slici Vlado Čulina i Zoran Milanović.MARIO STRMOTIĆ - Hina
StoryEditor
reakcije na izjave predsjednika Milanovića

Komšić i Turković protiv sudjelovanja hrvatskih vojnika u misiji u BiH

Piše hina  /  17.09.2022., 11:45h

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković poručili su u subotu da su protiv sudjelovanja hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji u BiH, reagirajući na izjave predsjednika Zorana Milanovića da će inzistirati na tome da RH može poslati svoje oružane snage u tu misiju ako bude htjela.

Na razgovoru sa stranačkim aktivistima čelnik stranke Demokratske fronte (DF) i aktualni član Predsjedništva BiH je rekao da Milanović neće nikada dočekati da hrvatska vojska sudjeluje u mirovnoj misiji u BiH, te da su 'vrata Bosne i Hercegovine po tome pitanju zatvorena'.

“Što su kao vojska dolazili, dolazili su“, rekao je Komšić kojega su u tri navrata na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BIH dominantno birali bošnjački birači i stranke. On se ponovno kandidirao na izborima koji se u BiH održavaju u listopadu ove godine.

I ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, koja je visoka dužnosnica bošnjačke Stranke demokratske akcije, izrazila je zabrinutost zbog Milanovićeve najave. Ona ga je u objavi na Twitteru ponovno optužila da negira genocid iako je jučer u izjavi za javnost reterirala ocjenjujući da je dobro da 'nije došlo do takve izjave' predsjednika Zorana Milanovića na Brdu kod Kranja o negiranju genocida u Srebrenici.

“Ozbiljna zabrinutost zbog namjere predsjednika Hrvatske da pošalje hrvatske trupe u Bosnu i Hercegovinu, kao dio misije Althea EUFOR/NATO, dok istodobno negira genocid počinjen u Srebrenici“, napisala je Turković.

Hrvatski predsjednik nedavno je izjavio da će inzistirati na tome da "Hrvatska bude među državama koje će, bude li potrebe, slati svoje postrojbe u okviru misije Althea u BiH, bilo u okviru EU ili NATO-a". 

"A onda, ako se za to izborimo, mi ćemo odlučiti hoćemo li ih uopće poslati. A ne Sarajevo ili Pariz." 

Milanović je rekao u petak u Splitu, gdje je sudjelovao na svečanosti obilježavanja 31. godišnjice osnutka Hrvatske ratne mornarice, kako se Hrvatskoj priječi "da budemo prisutni, makar na stožernoj razini, u misiji u BiH, ali da će se to promijeniti i "tome se nitko u NATO-u neće suprotstaviti i bolje je da se ne suprotstavljaju jer naše namjere nikad nisu bile gramzive, predatorske, nego obrambene i humane."

„Oni kojima  smo spasili glavu i omogućili državu danas ne pokazuju ni minimum kurtoazne zahvalnosti, a kamoli što više,“, rekao je Milanović očigledno aludirajući na bošnjačku stranu u Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 07:03