Article_Top_970x250

Komšić i Džaferović odbili održati sastanak sa Hahnom

"jedan sastanak neće promijeniti ništa"

Komšić i Džaferović odbili održati sastanak sa Hahnom

ruj 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Komesar za proširenje EU Johannes Hahn pozvao je članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine na sastanak kako bi razgovarali o Sporazumu za formiranje vlasti ali su to dvojica bošnjačkih članova, Željko Komšić i Šefik Džaferović, odbili.

Kako piše portal "Žurnal", Komšić i Džaferović su u obavještenju Hahnu napisali da "jedan sastanak neće promijeniti ništa".

Također, kažu da se nadaju da će Hahn iskoristiti svoj utjecaj kako bi uvjerio srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da pristane na kompromisno rješenje u vezi sa slanjem ANP-a odnosno Godišnjeg nacionalnog programa za NATO. 

Hahn je u toku dana pozvao na hitno formiranje vlasti na nivou BiH kako bi se otkočio europski put BiH i istakao da zastoj podriva očekivanja građana. 

Ranije su iz Europske unije poručili Predsjedništvu da Godišnji nacionalni plan (ANP), na kojem Džaferović i Komšić inzistiraju, ne bi trebao da bude preduvjet za formiranje Vijeća ministara BiH, s čim se složila i Ruska Federacija.

Podsjećamo, prije točno mjesec dana, lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, potpisali su Sporazum s principima formiranja vlasti na nivou BiH, koji je trebalo da do danas bude sproveden, jer je u Sporazumu navedeno da on važi 30 dana od dana potpisivanja.

Međutim, Predsjedništvo BiH i mjesec dana nakon potpisivanja pomenutog Sporazuma nije izabralo mandatara za Vijeće ministara, te do sprovođenja ovog dokumenta u djelo nije došlo. Kandidat za mandatara za Vijećet ministara bio je Zoran Tegeltija, bivši ministar financija Republike Srpske.

Dnevnik.ba