StoryEditor
poziv na konzultacije

Komšić i Bećirović "glume frajere": "MVP nema nikakve nadležnosti kada je riječ o sankcijama prema veleposlanicima, to mogu jedino članovi Predsjedništva"

Piše fena  /  28.07.2023., 19:51h

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković pozvao je danas članove Predsjedništva BiH - Denisa Bećirovića i Željka Komšića da smijene veleposlanika Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aleksandra Vranješa po hitnom postupku, nakon skandalozne izjave zbog koje je dospio u žižu javnosti.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović zatražili su ranije danas od Ministarstva vanjskih poslova BiH da hitno pozove ambasadora na konzultacije povodom njegove izjave – iskazivanja zahvalnosti direktoru Sigurnosno-informativne agencija R Srbije Aleksandru Vulinu zbog davanja stipendije dvjema studenticama, koje su veličale presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

- Vidio sam danas u medijima da su članovi Predsjedništva BiH Bećirović i Komšić poslali dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koji je kasno popodne stigao u Ministarstvo te da se od nas, zapravo, traži da pozovemo na konzultacije veleposlanika Vranješa – kazao je Feni ministar Konaković.

Dodao je kako je Ministarstvo ostvarilo kontakte te da se veleposlanik Vranješ oglasio i odbio dolazak u središnjicu u Sarajevu i bilo kakve razgovore, podsjećajući kako su se slično ponašali i prethodnici, veleposlanici koji su imenovani kao kadrovi koje imenuje član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Konaković u tom kontekstu ističe kako su Komšić i Bećirović mogli osobno pozvati veleposlanika Vranješa, navodeći kako oni kao članovi bh. Predsjedništva imaju pravo da pozovu na konzultacije.

- Članovi Predsjedništva su i do sada zvali veleposlanike na razgovore/konzultacije i Ministarstvo vanjskih poslova u tom smislu služi samo za tehničku podršku – precizirao je bh. šef diplomacije.

Kazao je kako taj dopis, zapravo, nije ni bio potreban, poručivši kako predlaže da članovi Predsjedništva Bećirović i Komšić smijene veleposlanika Vranješa po hitnom postupku.    

Podsjećam da je riječ o osobi, koja je i ranije imala slične izjave. Glasali su za njegov izbor i, budući da Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema nikakve nadležnosti kada je riječ o sankcijama prema veleposlanicima, to mogu jedino članovi Predsjedništva kao kolektivni organ – poručio je ministar Konaković.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 01:23