StoryEditor
sve dok je 2:1

Komšić: Hrvati su se preračunali. Izetbegović ili Bećirović, meni je svejedno

Piše desk  /  09.06.2022., 19:09h

Ne mora značiti da je promjena uvijek nabolje. Ode Šarović i dođe Dodik, je l‘ promjena nabolje? Tako isto ode Jelavić dođe Čović, je l‘ i ovo promjena nabolje?

Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ponovio je stav kako mu je svejedno tko će biti u državnom predsjedništvu iz reda bošnjačkog naroda, Bakir Izetbegović ili Denis Bećirović, sve dok je 2:1 za BiH. Također, pozdravio je i kandidaturu Vojina Mijatovića za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, prenosi N1.

Imate li što prigovoriti SDA ili Izetbegoviću, kao što je američko veleposlanstvo kritiziralo ovu stranku, između ostalog, za korupciju?

To je najvažniji prigovor SDA. Teško mi je prihvatiti da se ta korupcija “ne lomi” u samom početku. Ne možete reći nisam znao. Pored kaznene odgovornosti postoji i politička.

Kako to da vam je svejedno hoće li u Predsjedništvo Izetbegović ili Bećirović? Ipak je to nacionalna stranka naspram socijaldemokracije?

Vjerujem da nijedan neće odigrati ništa štetno po BiH. Meni je Denis bliži po svjetonazoru, ali stvari gledam iz drugog ugla, svejedno mi je tko je tu, bitno mi je samo da ne odigra pogrešno.

Izetbegović je već bio u državnom predsjedništvu, možda bude promjena?

Ne mora značiti da je promjena uvijek nabolje. Ode Šarović i dođe Dodik, je l' promjena nabolje? Tako isto ode Jelavić dođe Čović, je l' i ovo promjena nabolje?

Hoće li vas ugroziti kandidatura Bećirovića? Hrvatski blok, čini se, raduje se tom ujedinjenju oko Bećirovića?

Oni pogrešno računaju. Zanemaruju činjenicu da narod glasa, a ne političke stranke. Ja prihvaćam što narod odabere, sviđalo se to nama ili ne. Ali ja govorim o odnosu snaga u Predsjedništvu. Važno je da je 2:1 za BiH. To trubim od 2018. S moje točke gledišta sigurna sam da nijedan neće raditi protiv BiH.

Tko vam je draži od njih dvojice da bude u Predsjedništvu BiH?

Možda bih volio vidjeti nekog trećeg…

Trojka priželjkuje vaše ime u Predsjedništvu s Bećirovićem, kako to tumačite?

Hvala im. Što oni imaju precizno na umu morat ćete zvati nekog od njih da vam objasni. Moje iskustvo kaže da to što ste kandidat jedne stranke ne mora značiti da apsolutno glasaju za vas. Nije bitno da se dopadnete stranačkim šefovima, bitno je da vas narod cijeni.

Novinar Erol Avdović smatra da vam je Čović uradio fantastičnu kampanju?

Da Bogdo nije, bio bih sretan da to ne radi.

Kako komentirate kandidaturu Vojina Mijatović za člana Predsjedništva BiH iz RS?

Vidim da mu mnogi zamjeraju, kao da čini uslugu Dodiku. Ja ne bih pošao s te točke. Ovo što Mijatović radi je nešto što je prije svega hrabro. Lakoj je nama u Sarajevu, ali valja neke stvari izgovoriti pa se probuditi u Banjaluci. Beskrajno je korisno za Bosnu i Hercegovinu to što radi Mijatović. Uvijek će imati moju simpatiju. Hoće li pobijediti – vjerojatno neće. Njegova kandidatura će jako pomoći SDP-u u RS. Zato mislim da je to dobro.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:38