StoryEditor

Komšić: Fašizam je zapakiran u pravo na političko mišljenje

Piše D  /  09.05.2021., 12:05h

- Moja poruka je da je krajnje potrebno uozbiljiti se kada je u pitanju odnos prema tim mračnim ideologijama. Što bude više ujedinjene Europe, poštivanja ljudskih prava i svakog čovjeka, borbe protiv diskriminacije, bit će manje i ovih neofašističkih ideologija. Moja poruka za sve nas u BiH jeste da se pokrenemo izgradnji cjelovite i demokratske države – države ravnopravnih naroda i građana bez obzira u kojem dijelu BiH oni živjeli – istaknuo je Džaferović.

Proteklih tjedana, kaže, da smo svjedočili tim retrogradnim idejama – fašističkim idejama jer „kako drugačije nazvati intenciju da se BiH dodatno teritorijalno i etnički dijeli – da se zasijeca u živo tkivo BiH, nego fašističkom odnosno neofašističkom idejom“.

- Dakle, svi trebamo shvatiti da budućnost  nije u razdvajanju,  podjelama i diskriminaciji već u jedinstvu različitosti i kada je u pitanju BiH i Europa - kazao je Džaferović.

Željko Komšić smatra da se fašizam može pobijediti samo demokracijom, pravnom državom, transparentnošću i slobodnim medijima.

- Fašizam smo mislili da je pobijeđen 1945. godine. Mi u BiH smo mislili da smo stavili točku na tu priču krajem 1995. i početkom 1996. godine kada je zaključen Daytonski mirovni sporazum, a onda se pokazuje da je on izuzetno žilav, jer se javlja u raznim oblicima. Nekad je ekstreman, jasno vidljiv ljudima, kao što je to bilo u Drugom svjetskom ratu i u agresiji na BiH, a nekad je zapakiran u pravo na političko mišljenje, ideje i tako dalje. Ali to zlo definitivno postoji jer vidite da se cijeli europski kontinent zapravo bori s tom istom pričom – fašističkom – kazao je Komšić.

Dodaje da je fašistička priča upakirana u političke stranke, u pravo na politički stav, a u suštini je, kako tvrdi, riječ o šovinizmu, fašizmu, nacizmu, antisemitizmu i antiislamizmu.

- Sve je to nešto za što svaka generacija misli da je ostalo iza nje i svaka se generacija onda ponovo suoči s tim. Pa ova priča o "non-paperu", pa to je klasični fašizam – naglasio je Komšić.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 06:28