StoryEditor

Komšić: Članstvo u NATO-u potrebnije od članstva u EU, odagnat će strah od rata

Piše D  /  21.06.2019., 10:06h

Drugi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potpuno nepotrebnim nazvao je osporavanje usvajanja Prvog godišnjeg nacionalnog plana (ANP) od političkih predstavnika iz Republike Srpske, jer je prije devet godina BiH bila u Akcijskm planu za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Pojašnjavajući u intervjuu za Fenu šta ovaj dokument znači, naglasio je da je uvjet iz Talina ukinut u prosincu prošle godine i sada je od BiH zatražen ANP. Komšić smatra da ne postoji dovoljno razumijevanja što to znači.

Razumije, kaže, politiku političkih predstavnika RS-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). čiji je lider predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, da ne žele BiH u NATO-u, ali neko drugi će odlučiti je li BiH spremna na to članstvo i to za godinu, pet ili 50 godina.

- ANP je dokument koji se redovito dostavlja i za njega nije potrebna politička odluka. Ona je već donesena 2010. godine - stav je Komšića.

Budući da se za ovo pitanje veže i imenovanje novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD), Komšić je pojasnio da politika koja želi taj mandat najavljuje da neće provoditi ono što je usvojeno, odnosno neće provoditi zakon.

- Onda se postavlja logično pitanje kako dati mandat osobi koja najavljuje nepoštovanje usvojenih zakona  i osobi koja neće provoditi ranije usvojene odluke Predsjedništva BiH. Ovo nikome ne ide u prilog, situacija je potpuno besmislena - kazao je Komšić.

Čak je, ističe, predlagano da se taj dokument, koji treba biti dostavljen u sjedište NATO-a u Bruxellesu, ne zove Prvi godišnji nacionalni plan, nego nekako drugačije, samo da se dostavi, a onda će se oni u Bruxellesu izjašnjavati o tome je li to dobro ili ne.

Na pitanje što bi izabrao kada bi BiH sutra imala mogućnost birati između članstva u EU i NATO, Komšić odgovara da je BiH potrebno oboje te da bi volio da je BiH u statusu koji ima Hrvatska, ali mišljenja je da je bliže NATO-u, zbog čega se tome i više treba posvetiti, jer je teže ispuniti ono što EU traži. 

S druge strane, smatra da je NATO psihološki potrebniji jer će ljudima odagnati strah od sukoba u BiH. Kada je država članica NATO-a, dodaje Komšić, to znači da nema više rata u BiH.

Kada je u pitanju rad Predsjedništva, koje je do sada održalo tri redovne i nekoliko izvanrednih sjednica, Komšić kaže da bi bilo bolje da se redovne sjednice održavaju mnogo češće, a da se institut izvanrednih koristi manje.

Komšić u intervjuu Feni kaže da nije siguran zašto predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije češće  zakazivao sjednice. Nije siguran je li to, kako kaže, zbog odnosa prema ovom poslu ili njegova zauzetost poslom u Banjoj Luci.

Podsjetio je da je u mandatu u kojem je Komšić ranije bio član Predsjedništva kolektivni šef države zasjedao najmanje dva puta mjesečno, ponekad i češće, te Komšić najavljuje da će, kada on preuzme predsjedanje tom institucijom, nastavit tako raditi u skladu s materijalima koji pristižu.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 01:28